Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ady-központ: feljelentették a DNA-nál a Mecénást

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) nagyváradi kirendeltségénél tett büntető feljelentést hétfőn Csomortányi István (képünkön), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei elnöke – számolt be tagnap sajtótájékoztatón. Mint mondta, ismeretlen tettes ellen tett feljelenést az Ady Endre Kulturális Központ miatt, és nagyon bízik abban, hogy a nyomozás eredményre vezet.

Fotó: Csikos Rolland

Fotó: Csikos Rolland

Csomortányi azt is elmondta, hogy a feljelentésről értesítették Ilie Bolojan nagyváradi polgármestert, szerintük ugyanis a nagyváradi önkormányzatnak és személy szerint neki is tudnia kellett arról, hogy problémák vannak a központnál, melynek története a „Mudura-klánnal” kezdődött és azzal fejeződött be. A néppárt megyei elnöke felidézte a 2002 óta történteket, mikor is az Orbán Viktor vezette kormány jóváhagyta a Királyhágómelléki Református Egyházkerületnek az 1,1 millió eurós (akkor 320 millió forintos) támogatást az érdmindszenti Ady-központ megépítésére. Még abban az évben kormányváltás történt, és a Medgyessi Péter vezette szocialista kormány átirányította a támogatást az ugyanabban az évben létrehozott Mecénás Alapítványhoz, mely 49 évre használatba kapta a 10 ezer négyzetméteres ngyváradi telket az önkormányzattól. Felépül a konferenciaközpont és a tervezett szálloda körülbelül 25 százaléka, 2010-ban azonban a Mecénás Alapítvány beszünteti az általa tíz magyar és tíz román egyetemi hallgatónak folyósított ösztöndíjak kiadását. A váradi önkormányzat 2012-ben vizsgálatot indít az elmaradt adóhátralékok miatt (mivel a konferenciaközpontot nem non-profit módon használták) végrehajtást rendel el, ez elvezet az ingatlan és a Léda-ház cseréjéhez. Utóbbit 295 ezer euróra értékelik, kérdés tehát, hogy hol a 800 ezer eurós különbség, mondta Csomortányi István, aki arra is kitért: a nagyváradi önkormányzatnál 2014-ben végzett számvevőszéki vizsgálat nyomán 186 ezer lejes adóhátralék megfizetésére köztelezték a Mecénás Alapítványt, így szerinte annak is fennáll a veszélye, hogy ennek fejében elveszthetik a Léda-házat is. A telek és az ingatlanok eladásával ugyanakkor megdőlt az az érvelés, hogy a cserére azért volt szükség, mert a Nymphea élményfürdő pályázatához szükséges volt a telekcsere, hiszen az ingatlant a váradi önkormányzat eladta, s azt egy szintén a „Mudura-klán” érdekeltségbe tartozó cég vásárolta meg.

Fried Noémi Lujza