Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ady Endrére emlékeztek

November 22-én, a költő születésének 140. évfordulóján Ady Endre mellszobrának koszorúzásával kezdődött a megemlékezés, majd az Ady Endre Emlékmúzeumban folytatódott. Az érdeklődők megtöltötték a múzeumot, ahol az est első részében Imre Zoltán múzeumigazgató, Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője és Péter I. Zoltán helytörténész idézte fel többek között Ady váradi éveit, az est második részében pedig Meleg Vilmos színművész, a Nagyváradi Állami Filharmónia igazgatója szavalt, Ferencz Vilmos és Tasnádi Ferenc, a filharmónia énekkarának tagjai, Radó Judit zongorakíséretével énekelték Ady Endre megzenésített verseit.

ady endrere 1

A beszélgetésben szó esett többek között arról, hogy Ady Endre jogi tanulmányokat is folytatott, édesapja ugyani azt szerette volna, ha szolgabíró lesz belőle. A fiatal Ady Váradon vált kiforrott újságíróvá, és az egyik legszabadabb újságíró volt, annak ellenére, hogy három napot börtönben is kellett töltenie, igaz ez idő alatt a vendéglősök gondoskodtak ellátásáról. Szó esett a párizsi évekről is, majd a beszélgetés után a művészek sikeres műsorával zárult az est,

F. N. L.