Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Adventi vásár Prágában

Karácsony előtt Prága is ünnepi díszbe öltözik. Egymást érik a karácsonyi vásárok, ahol a kicsinosított bódék, különféle finomságokkal és csecsebecsékkel várják a vásárlókat. A legismertebb karácsonyi vásárt az Óvárosi téren tartják, ahol a hatalmas karácsonyfa közelében színpad áll. Nyakunkba vesszük hát a várost, mert ezen az adventi hétvégén nincs más dolgunk csak az, hogy végigcsodáljuk a csillogó kirakatokat, otthon maradt szeretteinknek apró ajándékokat vásároljunk, és ha kellőképpen átfagytunk, fűszeres forralt borral melengessük át magunkat.

P1 P2

A szerencsét hozó szobor

Advent második hétvégéjén érkeztünk Prágába, ahol ottani idegenvezetőnk, Ludmilla már vár ránk. Részletes leírásokat tartalmazó útikönyvem Prága kihagyhatatlan látnivalói közé sorolja az Óvárosi teret, a Csillagászati órát, a Károly-hidat, a várat, a Szent Vitus-székesegyházat. De amikor Ludmilla azt ígéri, ha belefér az időnkbe, elkalauzol minket a Kisoldalra (Malá Strana), teljesen felvillanyozódom. Számomra ez Prága egyik legvonzóbb városrésze, mert fiatalkorom kedvenc olvasmányai közé tartozik Jan Neruda Történetek a régi Prágából című kötete, amelynek szívmelengető elbeszélései ezeken a kurtán görbe kisutcákon játszódnak. Most azonban a Károly-híd irányába indulunk… Jóval előttem, egy hosszú botra erősített rózsaszín párduc plüssfiguráján akad meg a szemem, kicsivel arrébb egy lila kistehénen, amott pedig egy színes esernyőn. Különféle turistacsoportok idegenvezetői tartják ezeket a magasba, hogy mögöttük sodródó turistáik ne vesződjenek el, Prága utcáin ugyanis állandóan hullámzik a tömeg. A mi csoportunk egy hercig kis napraforgót követ… A 516 méter hosszú és 10 méter széles Károly-híd Prága egyik legfőbb ékessége. Napközben grafikusokkal, utcazenészekkel, és árusokkal találkozhat az ember, ám este csak a turisták hömpölyögnek mindkét irányba. A híd alapkövét IV. Károly német-római császár fektette le 1357-ben. Kőkorlátja mindkét oldalát 30 barokk szobor díszíti, amelyek történelmi és bibliai alakokat ábrázolnak. Csoportunk Nepomuki Szent János, Csehország védőszentjének szobra előtt áll meg, akit a gyónási titok mártírjaként is számon tartanak. IV. Vencel cseh és német-római király uralkodása alatt, a királyné gyóntatójaként, János nem volt hajlandó elárulni féltékeny királyának, hogy mit vallott be gyónásában a hűtlenséggel gyanúsított királyné. Ezért a király 1393-ban elfogatta Jánost, és a Károly-hídról a Moldva folyóba dobatta. Itteni szobráról az a monda járja, hogy szerencsét hoz, ha az ember megérinti a szobor talapzatán lévő domborművet. Ludmilla ajánlatának eleget téve, mi is szép libasorba állunk, és a szobor jóindulatára bízzuk titkos kívánalmainkat…

P3 P4

Óvárosi tér

Az Óvárosi tér felé közeledve, ízlésesen feldíszített valódi fenyőfákban gyönyörködünk.  Sehol nem láttam stilizált műfenyőt, ahhoz hasonlót, mint amilyen a váradi főtéren áll. Prága legrégebbi tere a helyiek népszerű találkozóhelye, ünnepek, vásárok és tüntetések színhelye. A tér egyik legismertebb része a városháza oldalán található csillagászati óra, az Orloj, amely 1410 óta működik. Az óra belsejéből, a turisták nagy örömére, minden egész órában mozgó figurák és apostolok bújnak elő, és a nagyszerű szerkezet a Nap és a Hold állását is mutatja. Ám ehhez a remekműhöz is az a legenda kapcsolódik, mely szerint alkotóját megvakították, hogy másutt ne alkothasson hasonló csodát. Az Orloj melletti téren nagy a sürgés-forgás, javában zajlik az adventi vásár, moccanni is alig lehet. Bábeli zűrzavar uralkodik, cseh nyelv keveredik némettel, angollal, magyarral s még ki tudja milyen nációéval. Annyi a bámészkodó, hogy alig lehet odaférni az elárusító bódékhoz. Ahol nem ételt vagy italt árulnak, ott mindenféle csecsebecsét, karácsonyi díszt vagy kötött téli holmit. A turisták szelfibotjaikat a magasba emelve próbálják elkészíteni magukról a legelőnyösebb fotót. Balra tőlem kürtös kalácsot sütnek, jobbra szuvenírt és üvegtárgyakat árulnak. Odébb kézműves gyertyákat, falinaptárokat, lángost és kézimunkát. Az egyik standnál hosszú hajú szakállas fiatalember kínál leheletvékony horgolt angyalkákat, csengőket, és különféle más törékeny apróságot. Mulatságosnak találom, amint vastag ujjaival forgatja, teszi-veszi finom kis portékáit. Egyszer csak a gyönyörűen feldíszített karácsonyfa irányából ismerős melódia csendül fel, Bizet Carmen című operájának nyitánya. Erre mindenki felkapja a fejét és arra fordul, hogy fényképezőgéppel, mobillal örökítse meg a pillanatot.

P5 P6

Csokis fánk és forralt bor

Egy régi mondás szerint, a csehek csak két fajta ételt ismernek: azt, amit sörhöz esznek, és azt, amit sörrel készítenek. A folyékony kenyér, a sör mellől nem nagyon hiányozhat kéreg nélküli kenyerük, a knédli. Ehhez képest, a vásár egész területén alig árultak sört vagy knédlivel tálalt ételt. Hatalmas sonkák sülnek nyárson, kolbászok sisteregnek, palacsinták, kürtös kalácsok pirulnak, és fűszeres forralt bor lötyög műanyag pohárban. Sült gesztenye és forró csokoládé melengeti a fiatalok kezét, a gyerekek pedig csokis, gyümölcsös és mandulás fánkot majszolnak, amelyeket 100-130 koronáért árusítanak. Az elfáradt járókelők magas, áttetsző műanyagfallal körbevett kinti ücsörgőkben isszák a teát, a forralt bort vagy a puncsot. Meleg takarókba burkolózva, öblös fonott karosszékekből nézegetik a mellettük elvonuló tömeget. A tér egyik nyugalmasabb szegletében, sötétbőrű fiatalok kínálják fel néhány koronáért kétkerekű, egyensúlyozó járműveiket. Megszólítanak minden arra járót, aki csak egy pillantást is vet rájuk, mégsem akad kliensük. Nekik csak ilyen járműre futja, ám néhány utcával odébb, a tehetős külföldiek oldtimer luxusautókon csodálhatják Prága szépségeit. Időnk lassan lejár s kissé csalódott vagyok amiatt, hogy nem jutottam el a Malá Stranára, de legalább tudom, hogy emiatt újra ellátogatok majd a meseszép Prágába.

Schönberg Éva

P7 P8