Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Adventi séta a császárvárosban

adventi

A nagy tömegeket vonzó bécsi adventi vásároknak évszázados hagyománya van. Ha bírjuk a gyaloglást és a hideget, hosszú órákon át lökdösődhetünk a Wiener Christkindlmarktokon, ahol minden harmadik látogató románul vagy magyarul beszél. A hagyományos karácsonyi vásárok standjain a legváltozatosabb és legfölöslegesebb árucikkek között válogathatunk. Az osztrák főváros idén 20 karácsonyi vásárt szervezett, az ide érkező turistabuszok pedig ezrével hozzák a lelkes vásárlókat.

 

adventi (1)

Adventi Varázslat

A bécsi Christkindlmarkt, vagyis a Jézuska vásár története 1296-ra nyúlik vissza, amikor I. Albrecht uralkodó a helyi kézműveseknek megengedte, hogy decemberi vásárt tartsanak. A 16. században a karácsony és szilveszter közötti vásárt már Tamás Vásárnak nevezték. A megszokott árucikkek mellett megjelentek az ezüstözött diók, az angyalkák és a különféle ízletes sütemények, mézeskalácsok. Ma már furcsának tűnik, de ekkor még a vevők saját maguknak vásároltak, a karácsonyi ajándékozás szokása jóval később, a 19. század elején terjedt el. Maga a karácsonyfa is ekkor jelent meg. A szokás Berlinből került át Bécsbe, ahol a 19. század első évtizedeiben az arisztokrata családok és a művészek körében vált népszerűvé. Amikor 1860 karácsonyán Erzsébet királyné Madeira szigetén tartózkodott, Ferenc József egy feldíszített fenyőfát küldött neki. A legnagyobb bécsi adventi vásár 1975-ben költözött a városháza elé. Az eseményt 1984 óta nevezik Adventi Varázslatnak, mert a vásár körüli kivilágított park, a forralt bor és a többi finomság illata miatt, sötétedés után a környék tényleg varázslatos. De nem csak a városháza előtti teret érdemes felkeresni, hiszen a belváros utcáit járva, az embert amúgy is vásárról vásárra sodorja a tömeg.

adventi (2)

Fiáker és hógömb

Kirándulóbuszunk a Habsburg császárok központjánál áll meg, s mi a Hofburg udvarán felállított standok felé sietünk. A lenyűgöző szépségű épületkomplexum Bécs legtündöklőbb ékessége. Az évszázadok során a vár új épületekkel gazdagodott, hiszen az itt élő királyok, és császárok mindegyike építtetett valamit az utókor számára. A belső udvarok felé haladva elnyargalunk a Sissi Múzeum mellett, ahol fájó szívvel gondolok az Erzsébet királynő emlékét őrző kiállításra, de sajnos most nincs idő arra, hogy megcsodáljuk a legendás királynő személyes tárgyait. A Hofburg mögötti minivásár fehér bódéi között nagy a tömeg.

adventi (3)

A hideg szélben sokan kortyolgatnak forralt bort, halk zene szól, és a fiákerállomás kocsisai jól bebugyolálva várják azokat, akik kétlovas hintón szeretnék megcsodálni Bécs szépségeit. Egy húszperces kocsikázás az óváros utcáin 40 euróba, míg a nagy kör a Ringen az óvároson át 65 euróba kerül. Köszönjük, de most ezt is kihagyjuk, marad a gyaloglás… Elindulunk a városháza előtti térre, ahol fiatalok korcsolyáznak egy körkörös pályán, melynek közepén egy óriási áttetsző hógömb vonzza a tekintetet. Lelkes készítői a bécsi városháza makettjét alakították ki belsejében. Kevesen tudják, hogy az első hógömböt, vagyis schneekugelt 1900-ban itt, Bécsben készítette el egy Erwin Perzy nevű műszerész. Egy alkalommal azon gondolkodott, miként lehetne javítani a nemrég felfedezett izzólámpa hatásfokán, amely akkoriban még nem adott elég fényt. A fény koncentrálása érdekében egy vízzel teli gömböt helyezett a körte elé, ám kísérletezés közben valami fehér por került a gömbbe, amely megszívta magát vízzel, és épp úgy szállingózott, mint a hó. Tovább gondolva megfigyelését, őrölt rizset szórt a gömbbe, melynek részecskéi hópelyhekként úszkáltak a vízben. Később aztán a havazáshoz valamiféle látványt is kitalált. Az eredeti kis hógömbökbe a Mariazelli bazilika makettjét építették be. A feltaláló még kitüntetést is kapott Ferenc József császártól, s ugyan, ki gondolná, hogy Bécsben még Hógömb Múzeum is van?

adventi (4)

Áll a hajsza, áll a bál…

Amikor a Rathausplatz fabódéi között sodródom a tömeggel, Mefisztó szavai jutnak szembe Gounot Fauszt című operájából, melyek szerint eladó az egész világ! Az est beálltával a környék fái ünnepi díszben csillognak, s a városháza impozáns épülete fenségesen emelkedik a tér fölé. A közelében lévő emelvényen ünnepi dalokat éneklő kórusok lépnek fel. Puncsos bögrét szorongató emberek sétálgatnak mindenfelé, sült kolbász, gesztenye és különféle sütemények illata terjeng a levegőben. Az üvegdíszeket és a kézműves gyertyákat árusító bódék közt csokis fánkot és mézes puszedlit kínálnak, a kesztyűs bódé mellett pedig fűszeres puncsot. Nagy az érdeklődés a burgonyaételes és a meleg szendvicses standoknál. A meleg ételeket hatalmas serpenyőkben készítik, a sajtos nokedli és a különféle köretekkel tálalt sült hús mennyei illatot áraszt. Kicsivel arrébb fiatal hölgy gravíroz ünnepi ábrákat és feliratokat törékeny üvegpoharakra, a mellette lévő standnál fából készült aprócska dísztárgyakat árulnak.

adventi (5)

Meleg gyapjúholmik, kötött sapkák és kesztyűk, kézműves szappanok, illatos gyertyák, tetszetős zacskókba csomagolt aromás teafüvek, és színesen csillogó karácsonyfadíszek várnak leendő tulajdonosaikra. Egy fiatalasszony kezében párolgó bögrével keresgél magának szabad állóhelyet, egy másik pedig forró gulyással igyekszik egy védettebb sarok felé. Sok helyen kínálnak tetszetős házi süteményeket, adventi brownie-t, Mozart- és Eszterházy-szeletet, sőt egy árusnál forró lángost is látunk, ám ez nem túl csábító, mert ezek előre megsütött, majd újramelegített lángosok. Kivilágított óriáskerék lendíti magasba a bátrabbakat, a tér szélén pedig vásári kisvonat csilingelése csábítja a kicsinyeket. Késő estig nézelődünk, és a helyi finomságok kóstolgatása közben mind jobban ráhangolódunk az év legszebb és leghangulatosabb ünnepére.

Schönberg Éva