Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Adventi ökumenikus koncert volt Vedresábrányban

Vedresábrányban ez a harmadik esztendő, amikor advent idején ökumenikus koncertet tartanak. Az árpádkori templomban, az ősi falak között, a felújítást követően most csendült fel először klasszikus zongora hangja, és csodálatos volt.

A Vedresábrányban működő Hulda Egyesület a Vedresábrányi Református Egyházközséggel közösen megtartotta a hagyományt, amelyet három esztendő alatt lassan megteremtett, a klasszikus koncertek sorozata tovább folytatódott. Ebben az esztendőben a lelki felemelkedésről Thurzó Zoltán zongorista, Lukács Zsolt, klarinétos, valamint Florin Mircea Ganea énekes gondoskodott.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

December 9-én délután erre az alkalomra hívogattak mindenkit a református templom harangjai, s szinte teljesen megtelt a kis templom az érdeklődőkkel. Elsőként Botos Júlia lelkipásztor köszöntötte a jelenlevőket, és advent ideje lévén egy adventi történetet olvasott fel, amely egy csodaszép ének a szentírásból, majd ezt követően átadta a szót a zenészeknek.

Egy időutazásban lehetett része azoknak, akik jelen voltak. Az első két zongoradarab, teljes sötétségben, csupán néhány gyertya fénye mellett hangzott el, és visszamehettünk abba az időbe, amikor a templom épült, amikor nem volt világítás, hanem a gyertyák fénye mellé telepedtek le az emberek, így voltak együtt. Majd a zongora mellett megszólalt a klarinét hangja is két darab erejéig, ezt követően pedig a hangszerek mellett egy „élő” hangszert hallgathattunk, hiszen ekkor csendült fel először az énekes hangja, és töltötte be az egész templomot, megrezegtetve mindenki szívét és lelkét.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az est folyamán ismertebb és kevésbé ismert művek hangoztak el, volt Bartók Béla szerzemény, Chopin, Liszt, Verdi, Beethoven és mások művei. Mindezeket egy szóval tudnánk kifejezni: felemelő. Egy igazán felemelő élmény volt mindenki számára a koncert, melynek végén közös éneklésre is sor került, amely mindenki tetszését tovább fokozta.

Köszönet ezért a csodáért, ezért a felemelő élményért elsősorban a zenészeknek, a szervezőknek, és azoknak akiknek a támogatásával mindez létrejött, a Bihar Megyei Tanácsnak és az RMDSZ-frakciónak. Bízunk benne, hogy ez a hagyomány fennmarad, ez a hagyomány megmarad, és a következő években is ilyen felemelő pillanatokat élhetünk át együtt, készülve a karácsony ünnepére.

Botos Sándor