Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Adventi készülődés Váradszőllősön

Az elmúlt hétvégén a váradszöllősi Gyerekkuckó tagjai és szüleik igen intenzív és tartalmas tevékenységekkel készültek az új egyházi év, advent kezdetére. A tevékenységek szombat este kezdődtek és vasárnap este a zenés- irodalmi esttel zárultak.

Az új egyházi év az istenvárással kezdődik. Jellemző, hogy a karácsonyi készülődés közben kevesebb hangsúlyt kap advent a maga várakozó attitűdjével.

Az esemény kis résztvevői

Az esemény kis résztvevői

A váradszőllősi egyházközség gyermekkuckójában idén is koszorúkészítéssel telt az adventi időszakot megelőző péntek. Szülők és gyermekek közösen hangolódtak az ünnepi időszakra, melyben a mindenkori keresztény újraéli az ősök és próféták évezredekig tartó istenvárását. Az adventi koszorúk díszítése közben az ünnepkörhöz tartozó liturgikus zenei anyag gyakorlására is sor került. Az adventköszöntés többéves szokás Váradszőllősön.

A szombaton a Gyermekkuckó tagjai Pálos István kanonok és Józsa Domokos kántor kíséretében látogatást tehettek Böcskei László római katolikus püspöknél, akinél a gyermekek énekekkel és versekkel üdvözölték az örömteli várakozás időszakát. A püspök úr vezetésével és bemutatásával megtekinthették a Vita Consecrata rendtörténeti kiállítást, amely a Nagyváradon a középkortól tevékenykedő női és férfi szerzetesrendek lelkiségét és tevékenységét hivatott bemutatni.

A püspöki palotában tett látogatást követően advent első vasárnapján Pálos István, váradszőllősi plébános megszentelte az adventi koszorúkat.

adventii 2

A Vita Consecrata rendtörténeti kiállítást is megtekintették

A 18 órától kezdődő ,,… mert kik Téged várnak, meg nem szégyenülnek’’ című zenés-irodalmi esten elhangzottak olyan, az ünnephez kötődő versek is, mint Szabolcska Mihály Adventi éneke. A versek mellett a jelenlevők Bach, Pachelbel és Dupré adventi műveket hallgathattak meg Józsa Domokos előadásában.

Az istenvárás időszaka készülődés, a lélek Megváltó felé történő fordulása, a „hívogató tiszta szóra” adott válasz. Adja Isten, hogy gyermeki szívvel és felnőtt hittel találjon minden keresztényt a hozzánk érkező istengyermek.

Szlopp Bernadette