Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Adóügyi változások

A nagyváradi tanács elé annak mai ülésén kerül az a határozattervezet, mely a Nagyvárad–Váradszentmárton egyesítéséről szóló stratégián módosít.

A határozattervezet pontosít néhány kérdést. Eszerint, amennyiben a május 10-ére kiírt referendumon mindkét település lakosai az egyesítés mellett szavaznak, a községközpont Szentmárton Nagyvárad egyik lakónegyedévé válik, úgynevezett 1. ragú település lesz, ugyanezt a minősítést kapja meg Félixfürdő és Püspökfürdő (ma Május 1. fürdő) is, amelyek ugyanakkor megőrzik a turisztikai állomás besorolást is. A község falvait, Váradcsehit, Kordót, Rontót, Betfiát és Hájót (Püspökfürdő területének kivételével) Váradhoz csatolják, de megőrzik falusi rangjukat, így az adókra és illetékekre, állattartásra stb. vonatkozó szabályok érvényben maradnak.

Ha a népszavazás sikerrel jár, ez a tábla eltűnik

Ha a népszavazás sikerrel jár, ez a tábla eltűnik

Ami az adókat és illetékeket jelenti, a tervezet szerint Szentmártonban, és a két fürdőhelyen kétszer emelik meg majd a lakosok épületadóját, 15 év után, ezek értéke a falvakban nem változik. A cégek épületadója 1,5 százalékról egy százalékra csökken, a gépjárműadó mind a jogi, mind a magánszemélyeknek változatlan marad. A falvakban nem változik a telekadó, azt az 1. rangúvá váló településrészeket 2-4 alkalommal emelik majd 15 év eltelte után. A cégek működési engedélyének jóváhagyása évi 50–100 lejről évi 30 lejre csökkent