Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Adómentesség és -emelés

November 5-én 16 órától tartanak közvitát a nagyváradi adókról és illetékekről, a tervezet mától elérhető a polgármesteri hivatal a www.oradea.ro honlapján is. A tervezet része, hogy adómentességet kapjanak a karbantartott műemlék épületek tulajdonosai, illetve hogy duplájára nő az elhanyagolt épületek adója. A részletekről tegnap Eduard Florea városmenedzser és Adriana Lipoveanu nagyváradi főépítész beszélt.

adomentesseg

Eduard Florea és Adriana Lipoveanu

Mint mondták, elkészült az a kérdőív, amely alapján felmérik majd az épületek állapotát, elsősorban a történelmi városközpontban és környékén. A felméréskor figyelembe veszik a homlokzat és a tető kinézetét, az épület struktúráját és – ha van – a bekerítet terület állapotát, és támaszkodnak a már meglévő adatokra is.

Becsléseik alapján egyébként Nagyváradon mintegy 50 épület tulajdonosai számíthatnak adómentességre. A Pénzügyi Törvénykönyv lehetővé teszi az elhanyagolt ingatlanok adójának emelését, ezzel Váradon fokozatosan élnek majd, így 2016. január 1-jétől duplájára nő ezen ingatlanok adója, majd minden évben újabb száz százalékkal emelnek, amíg el nem érik a törvényben meghatározott 500 százalékos küszöböt, hangzott el.

F. N. L.