Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Adj, király, katonát!

A Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) az Áldás, népesség mozgalom keretében idén nyolcadik alkalommal szervezi meg a nagy népszerűségnek örvendő Adj, király, katonát! csoportos ifjúsági vetélkedőt. A már hagyományosnak nevezhető program október elsején a résztvevők toborzásával indult. Az Erdély-szerte meghirdetett vetélkedőre a szervező Magyar Ifjúsági Tanács olyan kisikolások jelentkezését várja, akik játékos módszerekkel, a mesék világán keresztül szeretnének a családról, a közösségről tanulni, hasonló korú gyerekekkel ismerkedni, új barátokat szerezni. A tavaly közel 3600 diákot megszólító vetélkedőről további információk találhatók a rendezvény honlapján, a kk.mitesek.net oldalon.
A magyar nemzet gyarapodása mindannyiunk közös ügye. A magyar közösség rohamosan fogy nemcsak Erdélyben, hanem az egész Kárpát-medencében. Ennek oka – az elköltözések, vegyes házasságok mellett – a gyermekvállalási kedv hiánya. Az Áldás, népesség mozgalom ezen a szemléletmódon kíván változtatni. Ehhez a mozgalomhoz csatlakozott a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) is.
A MIT 2007-ben első ízben szervezte meg az Adj, király, katonát! csoportos ifjúsági vetélkedő-sorozatot, amely nagy sikernek örvendett úgy a pedagógusok, mint a gyerekek körében. A vetélkedő népszerűsége évről évre nő, ez kitűnik a résztvevők létszámából is, ami ebben az évben már a háromezret is meghaladta. E vetélkedő célja a fiatalok körében a család szerepének és a gyermekvállalás felelősségének hangsúlyozása, valamint egy egészséges nemzettudat kialakítása.
A verseny a IV.–VIII. osztályos tanulókat célozza meg. Az említett korosztály (10–15. évesek) képezi azt a réteget, amely a kamaszkor küszöbén, annak az elején egy, még alakítható élet- és világszemléletet feltételez.
A vetélkedő menete a következő:
A bejelentkezések után minden gyerek kap egy füzetet (ingyen), amiben különféle irodalmi művek: mesék, versek, verses mesék stb. szerepelnek. A füzet tartalmának elolvasása után kerül sor a helyi vetélkedőre. A vetélkedőn a gyerekek csoportokban fognak versenyezni. A csoportok a vetélkedő napján véletlenszerűen alakulnak meg. Tehát nem csoportokkal kell bejelentkezni, hanem egyénenként!
Minden helyi szakaszból a nyertes csoport, „család” továbbjut az elődöntőbe, majd onnan a mindent eldöntőbe. Az elődöntőre, és a döntőre ugyanabból a füzetből kell készülni, még alaposabban, még komolyabban.
A helyi vetélkedőn jó eredményeket elérő versenyzők könyv- és egyéb jutalmakat kapnak. Az elődöntőn részt vevő gyerekek egy Székelyföldön megszervezett Hun tábort nyerhetnek. Természetesen a táborozás mellett más jutalmakban is részesülnek. Az eddigi visszajelzésekből kiderült, hogy már az élményekért, a hangulatért is érdemes eljönni, részt venni a vetélkedőn.
A vetélkedőről még azt kell tudni, hogy módszereiben, kivitelezésében eltér a megszokott iskolai versenyektől. Célunk, az ismeretek felmérése mellett, a jó hangulat, az, hogy a gyerekek élményekkel térjenek haza. A vetélkedő módszerei közül hadd emeljünk ki egyet. A televízióból népszerű Legyen ön is milliomos mintájára a versenyben is szerepel, a Legyen ön is nagycsaládos versenyszám. Természetesen a füzet anyaga tartalmazza a válaszokat. Sőt, segítséget is igénybe lehet venni.
A helyi vetélkedők listája folyamatosan bővül. Ha valaki kedvet kap tanárként, lelkipásztorként, civil szervezetben dolgozóként, polgármesterként vagy egyszerűen népünk jövője iránt elkötelezett emberként a vetélkedő szervezésére, akkor megkérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot a rendezvény programkoordinátorával, Bardócz Csabával a bardoczesamit@yahoo.com e-mail címen. Ha valaki az IV.-VIII. osztályosok közül szeretne bekapcsolódni a vetélkedő-sorozatba, akkor írjon a fent megemlített címre, és eligazítást kap arról, hogy hogyan tud bekapcsolódni a településéhez legközelebb eső helyi vetélkedőbe.

Adj kiraly