Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Áder János az Arany-portán

Csütörtökön, március 2-án ünnepelte a magyarság Arany János születésének 200. évfordulóját. Ebből az alkalomból a központi rendezvények színhelye a költő szülővárosa, Nagyszalonta volt, ahová Áder János, Magyarország köztársasági elnöke is ellátogatott. Délelőtt a Magyar Tudományos Akadémia kihelyezett ünnepi ülésén elmondott beszédével nyitotta meg hivatalosan az Arany Emlékévet, majd megkoszorúzta a poéta köztéri szobrát és ellátogatott az Arany János Emlékmúzeumba. A sajtó csak eddig követhette az elnököt, akinek a Csonkatoronyban tett látogatását csak a magyar állami hírügynökség, az MTI dokumentálhatta egyetlen fotóval.

Áder János

A magyar államfő, miután kijött a Csonkatoronyból, elment az Arany János szülőháza helyén álló, újjáépített nádfedeles emlékházba is. Ide szintén csak az állami hírügynökség fotósát engedték be. Az MTI munkatársa, Czeglédi Zsolt kapta lencsevégre Áder Jánost, amint beír az Arany-porta emlékkönyvébe (képünkön).

Amint érdeklődésünkre Török László, Nagyszalonta polgármestere elmondta: az államfő látogatása azt jelenti a hajdúvárosiaknak, hogy Magyarország nem feledkezett meg Szalontáról és a továbbiakban is számít a város magyarságára kultúrája és hagyományai, szellemi értékei megőrzésében.

B. B.