Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„Ablak” a román falvakra

A román falu lelke címmel nyílt tematikus fotótárlat szerdán délután a nagyváradi Euro Foto Art galériában. A képek ünnepi alkalmakra készült, népi motívumokkal hímzett, díszített ruhakölteményeket öltött vidám embereket ábrázolnak a legkisebbektől a legidősebbekig.

A romániai falvak generáción át öröklődő népviseletét, népszokásait lencsevégre kapott 105 színes és fekete-fehér alkotást felölelő tárlat kiállítóművészei között elsősorban Constantin Dancoglu és Gheorghe Patrila neves fotográfusok felvételei szerepelnek, valamint a Nagyváradi Tavirózsa Fotóklub több alkotójáé is. Házigazdaként Tóth István, galériaelnök köszöntötte a népes közönséget, hangsúlyozva céljukat, hogy e felvételek a határainkon túlra is eljussanak, s ezek révén az Európában illetve más kontinenseken élők is betekintést nyerhessenek a román népi kultúrába.

ablak 2

A néphagyományokat megörökítő tárlaton nemcsak a felvételek két szerzője volt jelen, hanem két jó hangú, csinos, román népviseletbe öltözött menyecske is, akik az alkalomhoz illő román népdalokat énekelve emelték az esemény hangulatát.

Ramona Novicov művészetkritikus – aki magánproblémákra hivatkozva sajnálattal közölte, hogy utolsó ízben elemezte a Foto Art Galériában kiállított tárlat anyagát – hangsúlyozta, hogy a képek reális panorámát adnak a szemlélőnek a román falvakról, az ott élők ünnepnapjairól, lelkivilágukról. A továbbiakban az is elhangzott, hogy a megélhetés miatt sajnos egyre több fiatal költözik el vidékről a nagyvárosokba vagy külföldre, és nem mindenki viszi magával szülei, nagyszülei „hagyatékát”, a falu lelke otthon marad, kihal az idősekkel. Ám a képek örökéletűek, és ezek évszádokon át őrizni és hirdetni fogják, milyen is volt egykor a román falvak lelke…

ablak 1

A tárlatnyitó végén Tóth István egy-egy elismerő oklevelet adott át Constantin Dancoglu és Gheorghe Patrila fotóművészeknek.

A kiállítás március 7-éig tekinthető meg a Nagyvásártér, ma December 1 park 12. szám alatti  fotógalériában.

S. T. K.