Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Aberráció, káosz és egészségügyi bűnszövetkezetek

Néhány héttel ezelőtt arról számolt be a román média, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) őrizetbe vette Marian Burceát, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) elnökét. Ugyanakkor a DNA közleményben erősítette meg, hogy további 13 személyt is letartóztattak azzal a gyanúval, hogy 2016. januárja és 2017 augusztusa között 13.189.553 lejjel, azaz hozzávetőleg hárommillió euróval károsították meg az országos és a bukaresti egészségbiztosítási alapot úgy, hogy az említett bűnszövetkezet illegálisan térített meg bizonyos orvosi szolgáltatásokat, illetve otthoni beteggondozással járó költségeket fizettek ki fiktív, hamisított beteglapok alapján.

A cinizmus netovábbja, hogy pár nappal az orbitális csalás leleplezése előtt a Tudose-kormány életbe léptetett egy kormányrendeletet (2017/4.), amely a részmunkaidős alkalmazottakat egy az egyben ki fogja irtani a „munka mezejéről”, mivel még a két órás munkaidőben foglalkoztatottak után is a minimálbérnek megfelelő nyugdíjalapot és egészségbiztosítási járulékot kell fizetnie minden munkáltatónak. Mondom minden munkáltatónak, ugyanis ahány cégnél dolgozik a melós részmunkaidőben, annyi cég fizet érte teljes járulékot. Hogy az aberráció és az agybaj teljes legyen, minden cégnek nyilván kell tartania a részmunkaidős alkalmazottja minden részmunkaidős munkahelyét, mivel ez a keresztbe-kasba való őrület csak akkor hagyhat alább, szűnhet meg, ha kiderül, hogy az állam által elevenen megnyúzott melósnak, ha összeadják a napi ledolgozott óraszámait és a nyomorbérét, eléri a napi nyolc órát és a törvényes minimálbért. Így a csontig kizsigerelt munkáltatót, kisvállalkozót is tönkreteszik, nem csak az alkalmazottat, hisz utóbbiakat tömegesen fogják elbocsátani.

A dolog pikantériája, hogy a köztörvényes bűnözőkből álló szociáldemokrata országos vezetés, melynek természetesen az RMDSZ is folyamatosan alámuzsikál, ezúton próbálja behajtani az államkasszába az egészségügyi alapból sokadik alkalommal elrabolt hihetetlen összegeket.

A nyomorult hozzátartozók meg csak hordják tovább a biztosítói pénztárakhoz a járóképtelen betegeiket – hordágyakon, mint láthattuk a váradi kirendeltségnél – holmi bürokratikus igazolásokért, fizessen a beteg vagyonokat egy-egy kivizsgálásért és örüljön, ha megússza élve a kórházi kezelést.

Sütő Éva