Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A zsidóság képeken

A nagyváradi neológ zsinagógában nyitották meg vasárnap délután a Festum Varadinum kertében a romániai zsidókat bemutató országos kiállítást.

Ramona Novicon, Angela Lupşea és Tóth István

Ramona Novicon, Angela Lupşea és Tóth István

A felújított neológ zsinagógát a zsidó hitközség beleegyezésével újították fel úgy, hogy a város fontos multikulturális és turisztikai pontja legyen, mondta köszöntésképp Angela Lupşea, a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány ügyvezető igazgatója, majd átadta a szót Tóh Istvánnak, az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület vezetőjének, aki a tárlatról beszélt.

Lucian Maliţa és Thurzó Sándor József

Lucian Maliţa és Thurzó Sándor József

Tóth István elmondta, volt egy programsorozatuk, melynek keretében a Romániában élő nemzetiségeket mutatták be, országos fotószalonok születtek az itt élő magyarokról, németekről, zsidókról és cigányokról, a sor pedig a romániai szlovákokkal folytatódik majd. A bukaresti hitközség koordinálásával folyt a munka, Nagyváradon pedig a helyi hitközség engedett betekintést a mindennapokba, Koppelmann Félix hitközségi elnök támogatásával elkészült a tárlat anyagát bemutató album is. A fotóknak nemcsak művészi, hanem dokumentumértéke is van, hangsúlyozta Tóth István, aki elmondta, hogy a kiállítást Bukarestesben és az isztambuli zsinagógában is bemutatták, a képanyag egy része még ott van, de azt is elhozzák Nagyváradra, hogy az elkövetkező egy hónapban minden kép a közönség elé kerüljön.

A tárlat egy hónapig látható

A tárlat egy hónapig látható

Ramona Novicov Angela Lupşea magyar tolmácsolásával az 1878-ban épült zsinagógáról beszélt, többek között elmondta, hogy megtalálták az épület alapkövébe rejtett üzenetet és szót ejtett a zsinagóga építészeti sajátosságairól is. A kiállítás – mely egy hónapig lesz megtekinthető – megnyitója a Duo Varadiensis, azaz Thurzó Sándor József és Lucian Maliţa játékával zárult.

Fried Noémi Lujza