Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A Zsidó Kultúra Napjai Váradon

A hétvégén, szeptember 8. és 10. között a Zsidó Kultúra Napjai nevű rendezvényre kerül sor Nagyváradon. Erről beszéltek a tegnapi sajtótájékoztatón Angela Lupşea, Mihai Jurca és Koppelmann Teodor Felix, a rendezvény szervezői. Azok, akik szeretnének közelebb kerülni a zsidó kultúrához, ingyenesen beléphetnek a Zion zsinagógában és ennek udvarán zajló fesztiválra.

Angela Lupşea, Koppelmann Teodor Felix, Mihai Jurca

Angela Lupşea, Koppelmann Teodor Felix, Mihai Jurca

A rendezvényen az érdeklődők megismerkedhetnek a zsidó zenével és ételekkel. Pénteken délután kettőkor nyitják meg a fesztivált, amit egy kiállításmegnyitó követ. A késő délutáni órákban, 17.30 órától egy budapesti klezmer együttes, a Sabbathsong Klezmer Band lép fel. Szombaton zsidóétel-kiállítás lesz a neológ zsinagógában. 17 órától Livia Cheres tanárnő tart előadást a zsidó nép történelméről. Az esti órákban újra tradicionális zenei koncertet hallhatnak az érdeklődők, a Shtetl Klezmer együttes érkezik Budapestről. Vasárnap ugyancsak megtekinthető lesz a kiállítás, és ezen a napon is lehet tradicionális ételekkel ismerkedni. Tizenhét órától Seidler András, a Nagyváradi Zsidó Közösségi Központ igazgatója tart előadást, amit a nagyváradi Hakeshet Klezmer Band koncertje követ. A három napos fesztivál záróakkordjaként filmvetítésre kerül sor a zsinagógában.

A rendezvényre a belépés ingyenes és minden érdeklődőt szeretettel várnak.

 Vincze-Nagy Anikó