Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A Zoli zöldségest siratják Szalontán

A zöldségüzletnek már csak hűlt helye van

A zöldségüzletnek már csak hűlt helye van

A minap elkeseredett telefonhívást kapok: képzeld, volt nincs, oda a zöldségesünk. Bele vagyunk betegedve! Azt mondják, nem bírta fizetni az adót a tulaj, és eladta az egész helyiséget. Alig hiszek a fülemnek, kapom hát magamat, és odakerekezek, a látottak még engemet is megdöbbentenek: csak volt, letarolva az egész. Na, Péter, ezt írd meg – fogad az egyik közelben lakó házaspár. Valami kocsmafélét akarnak ide rittyenteni, meg valami zenész is van a dologban – mondják dohogva. Hát azt aztán végleg nem szeretnénk! Békés kis sziget volt ez a kis „aprozár”, ezzel a kis zöld területtel meg artézi kúttal; valahányszor vízért küldött a feleségem – mondja egyikőjük –, velem jöhetett a kis unoka is, s amíg merítettem vagy egy kis zöldséget vettem, hát hintázhatott a gyerek. Nyáron meg egy-egy fagyit is lehetett venni. Hozzánk nőtt, nagyszalontaiakhoz ez a kis „promenád”…
Amíg beszélgetünk, mások is megállnak, és még azt is latolgatják, aláírást gyűjtenek. Mások más véleményen vannak: mi úgy tudjuk, hogy egy kis ABC-t nyitnak, mások kocsmáról hallottak. Aztán Illyés Lajos alpolgármestert veszik elő: felmentünk hozzá, mondaná meg, mi a csoda lesz ott, a Crişan utca és a Tenkei út találkozásánál. Nem tudom – kaptuk a választ. Felháborodtunk ezen – mondják a környékbeliek –, hát ne nézzen már minket senki verébnek! Legalább azt mondta volna, hogy majd utánanéz.
Hát ez van, Nagyszalontán már csak így megy.
Sára Péter
Nagyszalonta