Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A zene mindenkié

Kórustalálkozónak adott otthont vasárnap a nagyvárad-olaszi református templom. Az egész délutánt felölelő Éneklő Ifjúság Kodály Zoltán szellemében elnevezésű gyermekkari találkozóra hét városból – Nagyváradról, Kolozsvárról, Szatmárnémetiből, Temesvárról, Nagyenyedről, Marosvásárhelyről és Zilahról – érkeztek I.–VIII. osztályos diákokból álló kórusok.

A nagyváradi Szent László Római Katolikus Líceum Kicsinyek kórusa

A nagyváradi Szent László Római Katolikus Líceum Kicsinyek kórusa

Az ünnepélyes megnyitót nagy gyermekzsivaj és izgalom előzte meg. Az ünneplőt öltött fiatalok azonban elcsendesedtek, amikor a rendezvény főszervezője, Tóth Guttman Emese, a Romániai Magyar Dalosszövetség (RMD) elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Mint elhangzott, immár kilencedik alkalommal szervezik meg ezt a kórustalálkozót azzal a céllal, hogy megismerjék egymást, hogy hangverseny keretében Kodály-, Bartók-, Bárdos-művek szólalhassanak meg. Tóth Guttman Emese arra is rámutatott, hogy mindazok, akik kórusban énekelnek, összhangot tudnak teremteni, mivel megtanulnak odafigyelni egymásra. „Mindenkit évről évre visszavár, visszahív a közös éneklés, hiszen a zene mindenkié. Első alkalommal Kolozsváron rendeztük meg e találkozót, majd Temesváron, Kézdivásárhelyen, Szilágysomlyón, Aradon, Sepsiszentgyörgyön, Nagybányán, majd 2015-ben ismét Kolozsváron, és most Nagyváradon vagyunk” – összegezte az elmúlt kilenc esztendő „állomásait”.

Tóth Guttman Emese

Tóth Guttman Emese

Dr. Pálfi József, a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) rektora, Tőkés László, a PKE elnöke és Lászlóffy Zsolt zeneszerző is köszöntötték az egybegyűlteket. Pálfi hangsúlyozta, hogy többszörösen imádkozunk, ha éneklünk. „Ebben a lehangolt világban feladat, küldetés kicsiknek és nagyoknak, hogy szívvel, lélekkel ugyanarra az alaphangra ráhangolódva tudjanak megszólalni” – fogalmazott. Tőkés ifjúkori emlékeit idézte fel, hogy gyermekként milyen énekeket tanultak vallásórán. Egyet el is dalolt. „Tovább kell énekelni a századok hangzását, meg kell őrizni ezt a kincset” – mondta. Lászlóffy arra hívta fel a figyelmet, hogy a zene nemcsak zenére, énekre tanít, hanem általa nő a gyermek örömérzete, kialakul a ritmusérzéke, mely révén jobban számol, a kottaolvasás révén folyékonyabban olvas, tehát a gyermek fejlődésében a zenénél nincs hatékonyabb forrás.

A kórustalálkozón először a nagyváradi Szent László Római Katolikus Líceum Kicsinyek kórusa lépett fel (karnagy: Varga Cecilia), majd sorra következtek a többiek is. A közös éneklés családias, baráti hangulatot teremtett. Az eseményt a zilahi Simion Bărnuţiu Általános Iskola I–IV. osztályos énekkarának (karnagy: Gáspár Attila) fellépése zárta. A szervezők elérték céljukat, sikerült egy örömteljes, emlékezetes napot teremteniük minden résztvevő számára.

Sükösd T. Krisztina