Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A zárónapon pótoltak

Ahogy arról már hétfői lapszámunkban beszámoltunk, az eső elmosta az idei TIFF szabadtéri filmfesztivál első két napját a nagyváradi vársáncban, vasárnap este azonban, a rendezvény zárónapján egy helyett két filmet tekinthettek meg az érdeklődők – így sikerült valamelyest pótolni az elmaradást.

A szervezők vasárnap két órával előrehozták a rendezvény kezdetét, annak érdekében, hogy több film megtekintéséhez is időkeretet biztosítsanak. A zárónap a péntek este félbehagyott Aferim! című román film vetítésével kezdődött, amely egy szökött rabszolga üldözésének történetét mutatja be. Az alkotásért Radu Jude elnyerte a 2015-ös Berlini Nemzetközi Filmfesztivál legjobb rendezőnek járó fődíját.

a zaronapon 1

A műanyagszékeken, szénabálákon és pokrócokon helyet foglaló közönség nagy része az est második filmvetítését is kivárta. A rendezvény záróakkordjaként több százan tekintették meg Damián Szifron argentin rendező Eszeveszett mesék (Relatos Salvajes) című fekete komédiáját, amelyet az év legőrültebb, fergeteges vígjátékának tartanak. A hatás nem maradt el. A közönség tagjai jó hangulatban és elégedetten távoztak, s többségük úgy nyilatkozott, hogy mindkét film megérte a hosszas várakozást.

a zaronapon 2

Azonban azok a váradi filmkedvelők sem kell csüggedjenek, akik esetleg lemaradtak az idei TIFF vetítéseiről. A szabadtéri filmvetítések augusztusban folytatódnak a megyeszékhelyen, amikor is a fővárosi Next Kulturális Társaság filmfesztiválja érkezik majd Váradra.

Sz. G. T.