Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„A Yuppi Tábor olyan, mint egy álom”

A hétvégén véget ért a Yuppi Tábor első onkológiai beteg és reumás fiataloknak szánt tábora, ahol 11–18 év közötti ráktúlélő és juvenilis idiopátiás artritiszes (JIA – sokízületi gyulladás) román és magyar fiatalok ingyenesen táboroztak az ifjúsági és sportminisztérium, a MOL Gyermekgyógyító Program és az MHP Consulting Romania cégeknek köszönhetően.

a yuppi (3)

Az onkológiai megbetegedések sorába tartozik a leukémia és a daganatos megbetegedések. Ezek kezelése gyakran több hetes, akár hónapos, sőt, néha egy-két évnyi kórházi tartózkodást jelent, amikor a gyerekek elszakadnak az átlagos hétköznapoktól, barátoktól és iskolától. A Yuppi Tábor célja, hogy e gyerekeknek segítsen a gyermekkor újrafelfedezésében azáltal, hogy a táborokban újra önfeledten játszhatnak, kipróbálhatnak bármit, amit egészséges társaik, hiszen folyamatosan számtalan felnőtt és egészségügyi szakember támogatja őket ebben a folyamatban. Az idei táborozók az ország számtalan szegletéből érkeztek a nagyváradi, jászvásári, kolozsvári és marosvásárhelyi gyerekonkológiai központok közvetítése révén.

a yuppi (4) tartalek!

A gyerekkori reuma vagy JIA egy kevésbé ismert és ritkább krónikus betegség, amely a kis- és nagyízületeket támadja meg, fájdalmassá téve és lekorlátozva a mozgást. Az egyik ízületgyulladásos táborozónk éppen a kézműves programot választotta kedvencének, habár a fájós ujjaival a fonal felfűzése is óriási gondot okozott. Ő így fogalmazta meg: „Az új dolog, amit magamról felfedeztem, az a határtalan kitartás.”

a yuppi (1)

Minden program párhuzamosan két nyelven zajlott, fordítással. A programok a diabétesz-turnusokhoz hasonlóan a fotó, kézművesség, zene, színjátszás, íjászat, evezés, magaskötélpályán való mászás voltak, mert a szervezők és az élményterápiás módszer kimondott célja az, hogy a bármilyen krónikus betegséggel együtt élő gyerekek ugyanazokban a tapasztalatokban részesülhessenek, mint egészséges társaik. Így a táborozók izgalmas játékokon keresztül próbáltak ki rengeteg új dolgot a kellő egészségügyi felügyelet (orvosok, asszisztensek, gyógytornász) mellett, amely által önbizalmat nyertek és bátrabbak lettek. Eszter táborozónk így foglalta össze: „Amit a tábor után másképp fogok csinálni: amit félek megcsinálni, azt megpróbálom.”

a yuppi (2)

Az előző két diabéteszes turnushoz hasonlóan a gyerekek és fiatalok teljesen ingyen táborozhattak a Yuppi Tábormozgalom Egyesület jóvoltából. Azért, hogy ez jövőre is létrejöhessen, a szervezet jelenleg egy adománygyűjtő SMS kampány keretén belül támogatásokat gyűjt. Adományozz te is gyógyító mosolyokat! Küldj sms-t a 8835-ös telefonszámra, és támogasd 2 euróval a krónikus beteg gyerekek ingyenes táborozását!

Jelenlegi és jövendőbeli támogatóinknak egyik táborozónk üzenetével szeretnénk megköszönni a segítséget: “Köszönöm ezt a csodás hetet, a ti segítségetek és gondoskodásotok nélkül nem jöhetett volna létre!”

László Zsuzsa, táborvezető