Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A vörös király – Born Gergely előadása Váradon

Az utolsó állomásához érkezett a Szent László évében a Szent László Egyesület és a Partiumi Kutatóintézet által meghirdetett, városalapító lovagkirályunk életét és személyét körüljáró előadássorozat: december 12-én, kedden 17 órától Born Gergely művelődéstörténész A vörös király címmel tart előadást.

A-voros-kiraly_plakat

Az előadás azt járja körül, hogy Szent László királyunkat a hagyomány „táltos királyként” tartja számon, aki Atilla „karizmáját” viselte és Vászoly vagy Szár László örököse volt. Az előadó meglátása szerint mindezek a tények „ősvallásunk irányába terelik vizsgálódásunkat, s arra hívják fel a figyelmet, hogy a Váradi Egyház alapítása mögött olyan rejtett többletjelentés húzódhat meg, amit leginkább a metafizikai hagyomány keretein belül érdemes kibontani”, és amelynek középpontjában a „vörös király” fogalma áll. Az előadássorozat támogatója a Bethlen Gábor Alap.

A Szent László Egyesület szeretettel vár mindenkit december 12-én, kedden 17 órától az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács székhelyére (Kálvin János u. 1. szám). A belépés ingyenes.