Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A VOLO projekt véget ér az önkéntesség folytatódik

Az önkéntesség népszerűsítésére szolgáló húszhónapnyi kihívásokkal és megvalósításokkal teli aktivitást követően, szeptember végén lezárul a Nagyváradi Caritas Catolica által indított Szociális szolgáltatások regionális önkéntes hálózata Bihar, Szatmár és Szilágy megyékben (VOLO) elnevezésű projekt. A Svájci- Román Együttműködési Program társfinanszírozásában zajló VOLO projektben a váradi fél partnere volt a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet.

a volo projekt veget er 1

A projekt keretében a nagyváradi karitász székhelyén megnyitottak egy önkéntességi irodát, amely az önkéntesek toborzását, regisztrálását és közvetítését végzi. Kifejlesztettek ugyanakkor egy online felületet (volonet.ro) amely preferenciák alapján segít kapcsolatot teremteni a szociális segítségnyújtással foglalkozó civil szervezetek és a vállalkozó szellemű önkéntesek között.

A VOLO tehát nem kizárólag a karitász szervezet javát szolgálja, hanem minden olyan segélyszervezetét, amelyik csatlakozott a regionális önkéntes-hálózathoz. A projekt keretében több mint 50 civil szervezet önkéntességi programjának fejlesztésében segített a Caritas olyan aktivitások által, mint az Önkéntesség Karavánja (18 találkozó 10 településen), egy tematikus képzéssorozat a szervezeteknél dolgozó önkénteseknek, illetve két önkéntes-gála megszervezése Nagyváradon és Szatmárnémetiben. A regionális hálózatot civil szervezetek, intézmények és vállalatok közötti partnerkapcsolatok kiépítésével erősítették.

a volo projekt veget er 4

A projekt egy másik aktivitásának, a Fiatal Önkéntesek Karavánjának keretében a három megye 22 tanintézményében összesen több mint 1500 iskolást és egyetemistát világosítottak fel az önkéntesség lehetőségeiről, majd ezt követően képzéssorozatot tartottak a frissen feliratkozott önkénteseknek. Nagyváradon első ízben rendezték meg ugyanakkor a Szociális Civil Szervezetek Regionális Fesztiválját (SociONGFest), amelyen 30 jótékonysági szervezet mutatta be tevékenységét és kínált önkéntességi lehetőségeket. A projekt legaktívabb önkéntesei idén nyáron, egy svájci tanulmányúton is részt vehettek.

A projekt alapjául egy előzetesen elvégzett felmérés szolgált, amely kimutatta, hogy a régióban működő civil szervezetek jelentős munkaerő- és önkénteshiánnyal küzdenek, szakirányú képzés hiányában pedig meglévő önkénteseiket is nagyon nehezen tudják hosszú távon megtartani. Magmutatkozott ugyanakkor a különböző profilú non-profit szervezetek közötti együttműködés hiánya, és egy közös, hosszú távú önkéntességi stratégia kidolgozásának szükségessége. Ezekre a kihívásokra igyekezett megoldást nyújtani a VOLO projekt.

Megjegyzendő, hogy a VOLO hálózat továbbra is működni fog. A volonet.ro webolalon továbbra is ingyenesen feliratkozhatnak mindazok a szociális szférában működő civil szervezetek, amelyeknek önkéntesekre van szükségük, illetve azok a személyek, akik szeretnének önkénteskedni.

Sz. G. T.