Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A víz világnapja volt

A víz világnapjának március 22-i megünnepléséről 1992-ben döntöttek, Románia 1993-ban csatlakozott az ENSZ döntése nyomán születet kezdeményezéshez. Nagyváradon ez alkalomból a helyi vízművek víztisztító állomását mutatták meg.

 Ovidiu Mureşan (balról), Ovidiu Gavra (középen) és Robert Judea (jobbról)

Ovidiu Mureşan (balról), Ovidiu Gavra (középen) és Robert Judea (jobbról)

A víz világnapjának alkalmából, és az ez idei mottónak – Szennyvizek? Tiszta vizet! – megfelelően a Nagyváradi Vízművek Zrt. képviselői tájékoztattak a sajtó segítségével a környezet megóvásáról, az elhasznált víz megtisztításának és a természetbe való visszajuttatásának fontosságáról. Tegnap tehát a Nagyváradi Víztisztító Állomásra látogattunk, tettünk, amely egy 2004–2009 között kivitelezett felújításnak köszönhetően, 11 millió euró befektetésével nyerte el mai külsejét.

Ovidiu Gavra, a Nagyváradi Vízművek Zrt. igazgatója a helyszínen fontosnak tartotta kiemelni, hogy a lakosságban tudatosítani kell az elhasznált víz  megtisztításának szükségességét. Világszerte az elhasznált víz 80% tisztítatlanul jut vissza az ökoszisztémába, és több mint 1,8 milliárd ember fogyaszt szennyezett vizet.

Az iszap levegőztetése

Az iszap levegőztetése

A víztisztító állomás tevékenységéről, a megyeszékhelyen háztartási és ipari, valamint a pöcegödör-tisztításból származó szennyezett víz tisztítási folyamatairól Robert Judea részlegvezető számolt be. A mechanikus, biológiai és kémiai tisztítási folyamatok eredményeként a szennyvízből hátramaradó iszap erjesztés majd sűrítés után nagy raktárakban kiszárad. A megtisztított (de nem iható) víz visszajut a Sebes-Körösbe, az iszapot – melynek napi mennyisége Nagyváradon 17–20 tonna között változik, és amelynek erjedése során termelt gázokból elektromos energia keletkezik – különböző szerződések útján a mezőgazdaságban hasznosítja az állomás. Judea megemlítette továbbá azt is, hogy Tenkén és Belényesben is megkezdik a működésüket idén júniusban, illetve novemberben az új, modern víztisztító állomások.

Az erjesztő hambárok

Az erjesztő hambárok

A tájékoztató végén Ovidiu Mureşan, a Nagyváradi Vízművek Zrt. kereskedelmi igazgatója közölte, hogy kezdeményezésükre március 21-én, kedden, Tenke és Belényes iskoláiban is megünnepelték a víz napját, valamint, hogy tegnap lépett működésbe az az online rendszer, amely megkönnyíti a számlafizetéseket, információkéréseket, és az üzenetváltást is.

Szamos Mariann