Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A világnapok margójára

Természetvédelmi szempontból nagyon gazdag a márciusi hónap: olyen világnapokat kínál, mint a vadvilág világnapja (március 3.), a nemzetközi akciónap a folyókért (március 14.), a veréb nap (március 20.), a faültetés világnapja (március 21.) és a víz világnapja (március 22.).

Nem véletlen ez a sok tavaszi figyelmeztetés, hiszen a megújulás sajnos segítség nélkül már szinte lehetetlen. Az ember annyi nyomot hagy a természetben, amit önmaga már nem tud orvosolni. Ezek a világnapok lehetőséget biztosítanak, hogy együttes erővel tegyünk környezetünkért.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Le a kalappal azon önkéntesek előtt, akik szépen kitakarították a Körös partját, melyet már csak őriznünk kellene elsősorban példamutatással, majd igenis legyen bátorságunk rászólni a szemetelőkre. Fontos, hogy minden lehetőséget megragadjunk arra, hogy a gyerekekben kicsi koruktól fogva tudatosítsuk: a természet nélkül nem tudunk élni, csak vele és benne!

Ennek az elképzelésnek részeként a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum csatlakozott a természetbarát iskolák csoportjához. A kezdeményezést a romániai madártani társaság pályázat formájában hozta létre. A héten is különböző tevékenységsorozaton keresztül végezték a nevelő feladatot: természetbarátként élni környezetünkben.

A másodikosok és a negyedikesek meghatározták, milyen okok vezettek a kis testű énekesmadarak és a verebek népességcsökkenéséhez. A kisdiákok megfejtették mind a négy tényezőt, ami a verebek egyedszámának fogyásához vezetett: az életterük csökkenése, a gyom- és rovarirtószerek használata, a macskák elszaporodása, a mérgezések.

Fákat majd ezután fog ültetni a diákság, de az osztályok már konyhakerti növények magjait közösen elvetették, melyeket naponta fognak fényképezni mindaddig, amíg termést fognak hozni.

A víz világnapján mozgalmasabb tevékenységeket szerveztek, megtudták például, hogyan készíthető desztillált víz és mire jó, illetve aszfaltrajz-versenyt rendeztek, aminek témája a víz körforgása, hasznosítása volt. Ennek során nagyon szép bemutatók készültek. Mégis ennek a tevékenységnek a csúcspontja az volt, amikor az összes kisiskolás élőláncként megmintázta az éltető vizet, amit körbevesznek a fák, az erdők, megtöltve csivitelő madarak hangjával.

H. K.