Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A világ fotóművésznők szemével

A Nő címmel és témában szervezett március nyolcadika és minden hölgy tiszteletére nemzetközi fotóművészeti tárlatot nagyváradi galériájában az Euro Foto Art egyesület, melynek ünnepélyes megnyitójára vasárnap délelőtt került sor.

A Nemzetközi Fotóművészeti Szalon mostani tárlata azért is különleges, mert kizárólag fotográfus hölgyeket kértek fel rá az Euro Foto Art és mintegy 22 partnerintézményének tagjai közül, összesen nyolc országból. A beérkezett 275 munkából egy nemzetközi szakmai zsűri válogatta ki a tárlatra érdemes 98 fotót, melyek március 24-éig tekinthetők meg a nagyvásártéri galériában.

A vilag 1

A bevezetőben Tóth István fotóklub-elnök köszöntötte nőnap alkalmából a hölgyeket, majd Ioan Moldovan, a Familia folyóirat főszerkesztője emelte ki a fotókiállítás különlegességét, ami nemcsak tematikájában, de alkotóinak lelkületében is tükrözi a női művészi szemléletmódot. Kiss Törék Ildikó színművésznő hívta fel ezután a közönség figyelmét a képek belső mondanivalójára, hiszen minden egyes portré vagy ábrázolt élethelyzet mögül a legkülönfélébb, sokszor bizony nehéz női sorsok tekintenek vissza a fotók szemlélőire.

A fődíjas alkotás

A fődíjas alkotás

Végezetül a legjobb fotókért járó, Szathmári Pap Károly nevével fémjelzett emlékplakettek és díjak kerültek átadásra, több ezek közül nyilván csak szimbolikusan, hiszen a távolabbi országok képviselői nem lehettek jelen. A fődíjat egy orosz hölgy, Szvetlana Deniszova nyerte A folyónál c. képével, ezüst és bronzérmet két hazai fotóművész Păunaş Nicoleta Cristina, illetve Rusu Adela Lia kaptak. Emlékplakettet kaptak még a korábbi Szathmári Pap Károly Nemzetközi Fotográfiai Fesztiválon résztvevő Révkomárom, illetve Margitta furcsamód egyaránt Helios nevet viselő fotóegyesületeinek jelenlévő hölgyképviselői is. Végezetül a közös projektben résztvevő összes hölgyet virágcsokorral köszöntötte Tóth István.

Az esemény számos érdeklődőt vonzott, a tárlatnyitón az Ariadna és Georgiana Mircescu fuvolista ikerpár szolgált zenei momentumokkal.

Tóth Gábor