Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A veszélyt rejtő anyajegyek

A melanoma a legrosszabb indulatú bőrdaganat, amely az esetek egy részében a már meglévő anyajegyekből indul ki. A megelőzés a rendszeres ellenőrzése ezeknek az anyajegyeknek.

Nem tudni biztosan, hogy a festékes anyajegyek hogyan és miért alakulnak ki, valószínűleg a pigmenttermelő sejtek működési zavara áll a háttérben. A legtöbben csak az új, gyanús küllemű anyajegyekkel fordulnak orvoshoz, holott a melanómás megbetegedések a már meglévő anyajegyekből is kialakulhatnak. Ha új, gyanús anyajegyünk jelenik meg, vagy egy réginek változik meg a színe, formája, felszíne, esetleg vérezni kezd vagy viszket, azonnal jelentkezni kell a bőrgyógyásznál, ahol egy bőrre helyezhető felületi mikroszkóppal, ún. digitális dermatoszkóppal megvizsgálják a kérdéses területet. A készülék segítségével a bőrgyógyász megállapítja, hogy a vizsgált anyajegy potenciális veszélyforrást rejt-e magában: szerkezete, színe és alakja alapján lehet-e belőle rosszindulatú elváltozás.

aveszelyt

Ha a válasz igen, akkor nem marad más hátra, mint az eltávolítás. Erre a legalkalmasabb módszer a sebészi kimetszés, melyet szövettani vizsgálat követ. Az anyajegy eltávolítására nem csak ebben az esetben kerülhet sor: az irritácónak (pl. dörzsölés, szúrás, vágás, erős napsugárzás stb.) kitett példányokra is ez a sors vár. Egy újkeletű felfedezés az onkokés, vagyis Takács Zoltán kémikus fejlesztése alatt álló, a rákdiagnosztikát forradalmasító találmánya a magyar szabadalmak egyik legígéretesebb terméke lehet: egy intelligens szike, amely műtét közben képes megmutatni, hogy rákos vagy egészséges sejtben jár-e a sebész. Bár a találmányt javarészt továbbra is a londoni Imperial College-ban fejlesztik, az ötletgazda a Magyar Tudományos Akadémia hipermodern kutatóközpontjában is megnyitja laboratóriumát.

Az anyajegy kivágását minden esetben szövettani vizsgálat követ. A pozitív eredmény nem feltétlenül jelenti a legrosszabb eshetőséget, hiszen a melanómát kezdeti szakaszában meg lehet gyógyítani. Sokkal rosszabb a helyzet, ha előrehaladott stádiumot mutat a diagnózis: ebben az esetben valószínű az áttét. A betegre az áttétes nyirokcsomók eltávolítása és kezelések sorozata vár, és a gyógyulás esélye a minimálisra csökken. A bőrgyógyászok ezért azt javasolják, hogy évente legalább egyszer szűrővizsgálaton kellene részt venni, mert különben a segítség túl későn érkezhet.

Győri György