Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A veszélyes „mikroalvás”

Ha valaki bambán, üres tekintettel bámul ránk, nem kell rögtön megsértődni, ugyanis lehetséges, hogy az illetőt „mikroalvás” kínozza. Ez a jelenség nemcsak kellemetlen, de kifejezetten veszélyes is lehet, ha éppen vezetés közben jelentkezik.

Mikroalvás bárkinél jelentkezhet kortól és nemtől függetlenül. Már az egészen pici gyerekeknél, akár csecsemőknél is észre lehet venni ennek tüneteit. Például, amikor a baba nagyon fáradt, akkor kissé elhomályosul a tekintete, mielőtt lecsukódik a szeme. Náluk azonban nem veszélyes ez az állapot, hiszen egyszerűen csak elalszanak a kiságyukban, és nyugodtan kipihenik magukat. Viszont felnőtteknél akár az életükbe is kerülhet, ha éppen autóvezetés közben vagy egyéb, odafigyelést igénylő tevékenység közben jelentkezik. Felmérések bizonyítják, hogy ötből egy halálos baleset a fáradtság következménye.

a veszelyes

A mikroalvás az, amikor testünk egyszerűen kikapcsol, és néhány másodpercre elalszunk, bármit is csináltunk addig, úgy is mondhatjuk, hogy ilyenkor az akarat és az idegrendszer veszekszik egymással. Azok már megtapasztalhatták ezt, akik hosszabb ideje nem tudták kialudni magukat valamilyen okból. A huzamosabb ideig tartó stressz, feszültség, a lelki vagy testi ok miatt fellépő alváshiány – más tünetek mellett – így is jelentkezhet. Lehet egy betegség előjele is, de inkább az erős kifáradás okozza. Magunkon és másokon is észlelhetjük ezt. Ahhoz lehetne hasonlítani, mikor egy számítógép lefagy, ebben az állapotban nem lehet vele semmit kezdeni. Az embereknél ez a „lefagyás” persze sokkal rövidebb ideig tart. Egy mikroalvás hossza legfeljebb 8–10 másodperc, de van, hogy ennél rövidebb is.

Magunkon könnyű észrevenni, ugyanis erős fáradtság előzi meg, majd mintha kiesne egy rövid idő az életünkből. Ez jöhet akár a számítógép előtt is a munkahelyen, vezetés közben vagy egy lakodalomban, teljesen mindegy, mit csinálunk éppen, ha a szervezetnek pihennie kell, akkor ezt eléri. Kávéval, energiaitallal nem nagyon lehet védekezni ellene, ezekkel az élénkítőkkel legfeljebb kitoljuk egy kicsit az idejét. Ha vezetés közben áll elő ez az állapot, akkor érdemes tornázni pár percet, de meg lehet kérni a sofőr mellette ülőt is, hogy csípje meg, vagy találjon ki valami hirtelen ingert a számára, ijessze meg, esetleg kiabáljon a fülébe. Ha egyedül van, akkor feltétlenül álljon félre egy kicsit pihenni, mert a hangos zene sem fogja elterelni szervezete figyelmét arról, hogy elaludjon.

A munkatársainkon, barátainkon is észrevehetjük a mikroalvás jeleit, még ha nem is annyira feltűnőek. Így pl. kollégánk egyszerűen csak bambán néz ránk, vagy mered bele a semmibe, akkor, ha idegrendszere ráparancsol, pihennie kell. Sokaknak ismerős lehet ez a látvány, de erre magyarázat (lehet) a túlhajszoltság és az erős kifáradás. Az életet is veszélyeztető mikroalvás ellen védekezni csak pihenéssel, kielégítő alvással lehet. Amennyiben valaki régóta szenved attól, hogy nem tud aludni, gyakran felébred, vagy csak felületes a pihenése, érdemes ellátogatnia egy alváscentrumba, ahol megkeresik és megszűntetik ennek okát.

Győri György