Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A versek építésze

A két világháború közötti erdélyi magyar líra kiemelkedő alakjáról, Reményik Sándorról emlékeztek meg halálának 75. évfordulója kapcsán kedden a Magyar Örökség-díjas nagyváradi Kiss Stúdió Színház által indított Irodalmi Estek sorozat keretében, amely közel félévnyi kihagyás után folytatódott, és – mint bevezetőjében Kiss Törék Ildikó színművésznő megígérte – folytatódni is fog a közeljövőben.

a versek epitesze

A versek építésze címet viselő emlékelőadást – melynek keretében Molnár Judit tanárnő közreműködésével a költő életútját is felelevenítették – teltházas közönség fogadta. Mint elhangzott, a két világháború között élt más irodalmárokhoz hasonlóan Reményik is igyekezett útmutatást adni művei által, melyekben többek közt az anyanyelv megőrzésének és ápolásának fontosságát hangsúlyozta. Ars poeticája legmarkánsabban talán Vagy-vagy című versében fogalmazódik meg: „Vagy fent, vagy lent, élőn, halálra-váltan/Jaj, csak ne felemásan, felemásan!”

A műsor keretében ugyanakkor igyekeztek egyaránt felvonultatni Reményik ismert és kevésbé ismert műveit, melyek által a népes nézőközönség kerek képet kaphatott a költő életművéről. Fazakas Márton Erzsébet, Kiss Törék Ildikó és Meleg Vilmos színművészek közreműködésével elhangzott többek közt az „Elefántcsont-torony” 1931-ben, a Zöld csillagok, A feltámadt Lázár litániáiból, a Csendes csodák, A fordító, Az ige, az Ahogy lehet és az Ismét a Kapuban.

Sz. G. T.