Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A vers az, amit mondani kell

Egy hosszabb szünetet követően, szerdán az Irodalmi Estek sorozat egy újabb előadásával jelentkezett a Magyar Örökség-díjas Kiss Stúdió Színház. Az esemény keretében ezúttal Kányádi Sándort idézték meg, írásain keresztül Molnár Judit magyartanárnő, valamint Kiss Törék Ildikó és Meleg Vilmos színművészek.

a vers az 1

„A vers az, amit mondani kell” – idézte Molnár Judit azokat a sorokat, amelyekben Kányádi a költészettel kapcsolatban fejti ki véleményét. A tanárnő párhuzamot vont az azonos generációhoz tartozó Sütő András életpályájával, majd Kányádi verseinek szimbólumvilágáról, illetve természeti allegóriáiról beszélt, kiemelve azt a nyelvi leleményességet, amellyel Kányádi a diktatúra legsötétebb éveiben is képes volt oly módon belevinni verseibe az igazságot, hogy abba a cenzúra ne köthessen bele.

Kiss Törék Ildikó ugyanakkor azt is felidézte, hogy a költő a Kiss Stúdió beindításánál is bábáskodott, hiszen az 1994-es márciusi nyitógálát követően néhány héttel, ingyen elvállalta, hogy elmenjen és előadást tartson Erdély egyetlen, magyar nyelvű magánszínházában, és a későbbiekben is mindig támogatta azt.

Az előadás keretében a színművészek számos Kányádi-írást felolvastak, elszavaltak. Elhangzott többek köszt a Bot és furulya, a Noé bárkája felé, a Fekete-piros, A ház előtt egész éjszaka, a Kettős ballada, a Krónikás ének (Illyés Gyulának – odaátra), az Arany János kalapja, a K. Gy. színművész utolsó monológja, a Valaki jár a fák hegyén, A bujdosni se tudó szegénylegény éneke, a Kuplé a vörös villamosról, valamint számos megzenésített vers is. Az előadás záróénekében Kiss Törék Ildikó a közönség tagjait is megénekeltette.

Sz. G. T.