Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A végére elfogyott a váradiak energiája

Remekül kezdte, ám csapnivalóan fejezte be a Târgu Jiuban lejátszott mérkőzését a Nagyváradi VSK-ESK férfi kosárlabdacsapata, amely 15 pontos vereséget szenvedett a férfi élvonal 20. fordulójában.

Két negyeden át álomszerűen játszottak a váradiak a nemzetközi porondon remeklő (az Energia bejutott az Eurochallenge Kupa legjobb nyolc csapata közé) gorjiak ellen. Az első negyed végén hat (22-16), a nagyszünetben pedig hét pont (40-33) volt a VSK előnye. A térfélcserét követően mintha leblokkolt volna a vendégcsapat, amely majdnem annyi pontot kapott (31-et), mint az első két negyed során összesen, miközben csak 15-tel tudta gyarapítani pontjai számát. A zárónegyednek így kilencpontos hátránnyal (64-55) vágott neki Cristian Achim együttese, amely ugyan faragott a hátrányból, a végére teljesen szétesett, így tizenöt pontos vereséggel zárta a találkozót. Két perccel a vége előtt a kosrlabda helyett a balhéé lett a főszerep a gorji sportcsarnokban. A hazaiak centere, a görög Glyniadakisz durván fellökte Panticsot, aki játékba akarta hozni a labdát, de a földre került. Ezt követően a VSK két légiósa, a csapatkapitány Vujadin Szubotics és az irányító Vlahovics kelt a társuk védelmére, ebből pedig tömegverekedés lett, mivel mindkét gárda tagjai berohantak a játéktérre. Egy perc „adok-kapok” után lecsillapodtak a kedélyek, a rendkívül gyenge teljesítmény nyújtó bírói hármas (a sípmesterek erélyes közbelépése megelőzhette volna az incidenst), pedig kizárta a meccsből a váradiak két játékosát, Szuboticsot és az áldozat Panticsot, illetve a hazaiak görög légiósát. A váradi Paşca és a gorji csapat tagja, Aktas sportszerűtlen viselkedésért kapott büntetést. A meccs az Energia magabiztos győzelmével ért véget, a csarnokot megtöltő szurkolók nagy örömére. A váradiak nyolcadszor kaptak ki a bajnokságban, így a hátralévő öt fordulóban legalább három győzelemre van szükségük, hogy biztosan bekerüljenek a rájátszásba. Az öt mérkőzésből a VSK kettőt játszik hazai pályán (a Maros KK és a Pitestii BCMU ellen), míg három találkozón idegenben lép pályára (Medgyesen, Craiován és Temesváron).

„Kicsi a rakás”… nagyot csináltak belőle a váradiak fotó: Digi Sport

„Kicsi a rakás”… nagyot csináltak belőle a váradiak
fotó: Digi Sport

 

Statisztika

Targu Jiui Energia–Nagyváradi VSK-ESK 89–74 (16–22, 17–18, 31–15, 25–19). A gorji csapat pontszerzői: Louis Darby 27, Giordan Lee Watson 17, Nemanja Milosevics 14, Andreasz Glyniadakisz 14, Porter Troupe 9, Tal Karpelesz 6 , Michal Kremen 2. A VSK pontszerzői: Daniel Dillon 25, Vujadin Szubotics 14, Radovan Markovics 10, Rareş Paşca 8, Aleksandar Vlahovic 7, Salih Nuhanovic 6, Mladen Pantic 4 puncte.Játszott még: Lupusavei és Pop. A harmatgyenge teljesítmény nyújtó játékvezetők nevei: Ciprian Stoica, Bogdan Podar és Cosmin Prişcă. Szövetségi megfigyelő: Ioan Olaru.

A 20. forduló további eredményei: Marosvásárhely–Ploieşti 79–74, Bukaresti Steaua–Kolozsvári UBT 82–83, Temesvári Timba–Nagyszeben 68–70, Temesvári KK–Piteşti-i BCMU 88–79, Kolozsvári Universitatea–Medgyesi Gaz Metan 81–103. Ma 20.45 órától a címvédő Ploieşti-i Asesoft a Kolozsvári UBT gárdáját fogadja a 14. fordulóból elnapolt találkozón. A mérkőzést a Digi Sport közvetíti. Előtte, 17.45 órától a Târgu Jiu-Enel Brindisi Eurochallenge Kupameccs kerül képernyőre. A 21. forduló párosítása: Nagyszeben–Tg. Jiu, Nagyvárad–Vásárhely, Steaua–Timba, Craiova–Kolozsvári U, Medgyes–Ploieşti. A Kolozsvári UBT–Temesvári KK találkozóra március 10-én kerül sor.

 

Sajnálják a történteket

A meccs végén mindkét edző sajnálatát fejezte ki az incidens miatt. Cristian Achim, a VSK edzője elismerte a hazaiak fölényét. A szakvezető gratulált az ellenfélnek a győzelemért és a nemzetközi porondon nyújtott kiváló teljesítményért, s sajnálkozott a sportpályára nem illő viselkedés miatt, amelynek tanítványai is részesei voltak. A gorjiak ciprusi mestere, Antonisz Konsztantinidesz, a győzelem ellenére sem volt boldog, előbb csapata első félidei teljesítménye miatt fakadt ki, majd pedig a hajrában történ rendbontás miatt, ahol részben elismerte, játékosa provokálta a balhét.

Az esetet a Román Kosárlabda szövetség fegyelmi bizottsága is vizsgálja, így könnyen előfordulhat, hogy újabb eltiltások várnak majd a két csapat azon tagjaira, aki részt vettek az incidensben. Ez utóbbi igencsak komoly érvágást jelentene az amúgy is foghíjas kerettel rendelkező VSK-nak, amely a hétvégén a Marosvásárhelyi Maros KK-t fogadja. A tigrisek a címvédő Asesoftot győzték le a legutóbbi fordulóban, így bizakodva várják a pénteken 1715 órától, az Antonio Alexe Sportcsarnokban sorra kerülő találkozót. A VS számára az is csoda lesz, ha teljes kerettel tud mai kiállni.

 

Bocsánatot kértek

A váradi klub vezetői tegnap közleményben kértek bocsánatot a szurkolóktól és a sportbarátoktól a vasárnap esti incidens miatt, hangsúlyozva, hogy a VSK a sportszerűségre helyezi a hangsúlyt, és nem tolerálja a vasárnapihoz hasonló viselkedést. Egyúttal mindent meg fognak tenni, hogy helyreállítsák a klub és a kosárlabda imázsát.