Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A védelmező könny

A könnyfilm a szem első védelmi vonala, mely megóv a bakteriális és vírusos fertőzésektől. Hiánya tehát nem csak kellemetlen érzés, de számos szemészeti probléma kockázatát is növeli.

Főleg a számítógép előtt órákat eltöltött személyek panaszkodnak gyakoribb kötőhártya-gyulladásról, vörös szemről, amit égető, szúrós érzés kísér. Ezekben az esetekben nagy valószínűséggel az illető az ún. száraz szem szindrómától szenved. Könnyre ugyanis szüksége van a szemnek! A szemeket borító vékony könnyréteg feladata a nedvesség fenntartása, a szaruhártya oxigén- és tápanyagellátása, valamint a bekerülő idegen testek eltávolítása. A könnyfilm tulajdonképpen az első védelmi vonal a bakteriális és vírusos fertőzésekkel szemben. Hiánya tehát nemcsak komfortérzetünket csökkenti, de számos szemészeti probléma kockázatát is növeli.

a vedelmezo

A tünetek széles skálán mozognak: az enyhe diszkomfortérzettől a kifejezett szemvörösségig, fájdalomig terjednek. Leggyakoribb a szúró, viszkető, égő, illetve idegentest-érzés. A szemszárazság oka lehet valamelyik könnytermelő mirigy megbetegedése vagy a szemhéj szélének gyulladása is. Általános betegség (pl. A-vitamin-hiány, pajzsmirigy-túlműködés, cukorbetegség) részeként is jelentkezhet, illetve egyes gyógyszerek (fogamzásgátlók, fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők) mellékhatása is lehet.

A tüneteket számos életmódbeli tényező súlyosbíthatja, így pl. a száraz, légkondicionált helyiség, a cigarettafüst, a szél, a kontaktlencse, hosszan tartó olvasás, tévézés, számítógépezés, nőknél pedig a változókorral járó hormonális változás. Ami az okokat illeti, ha csak környezeti okok miatt száraz a szem, elegendő lehet a rendszeres műkönny-használat. Amennyiben a szemszárazság nagy fokú, a hatóanyagok gél vagy szemkenőcs formájában is alkalmazhatók, főként éjszakai használatra.

Győri György