Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A várban tudnak magyarul

Nemrég megnyílt a nagyváradi várban a turisztikai információs iroda. Bár ottlétét a környéken semmi sem jelzi, mindössze a bejárat fölötti „i” betű, valamint a csak román feliratot tartalmazó plexitábla, kellemes meglepetés ért, amikor beléptünk: mindkét ott dolgozó hölgy tökéletesen beszélt magyarul.

a varban

Az első meglepetés után következett a másik: magyar nyelvű várismertető is rendelkezésre állt, igaz, csak egy kisebb formátumú, mert a részletesebb leírást tartalmazó már elfogyott. Máskor „xeroxolnak”, hogy legyen abból is, de ott jártunkkor pont nem volt. Kérdésünkre, hogy miért nem készíttetnek egy nyomdában minőségi szóróanyagot, nem volt szokatlan a válasz: még nem gondoltak rá, de nincs rá pénz sem.

Úgy áll tehát a turizmusfejlesztés a nemrég felújított várban, hogy egyelőre csak a néhány hétvégi rendezvény alkalmával népesül majd be az erőd. Egyébként hétvégente a falak megtekintésén kívül egyáltalán nincs itt mit csinálni: a kiállítások zárva, más időtöltési lehetőség nincs. De legalább magyarul el tudják mondani az érdeklődőknek, mit nem láthatnak.

B. B.