Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A váradiak váradiak maradnak

Szombaton délelőtt a Partiumi Keresztény Egyetemen is folytatódott a Szent László Napok. Délelőtt tíz órára hirdették meg Szent László és városa, Nagyvárad címmel Gheorghe Gorun román nyelvű előadását, amelyet végül magyar nyelven tartott meg az előadó, mivel az érdeklődők mindegyike magyar volt. Az előadó beszélgetőtársa Csomortányi István volt.

Még tartott az előadás, miközben a PKE emeleti aulájában már gyülekeztek és a kiállított, régi Nagyváradot bemutató képeslapokat nézegették a Nagyváradról elszármazottak találkozójára érkezők. A találkozót a díszteremben tartották, a megjelenteket, köztük a házigazdát, Boros Zoltánt és Zatykó Gyulát, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnökét Nagy József Barna köszöntötte, akielmondta, hogy a képeslap-tárlatot ketten Barta Bélával állították össze. Zatykó Gyula elmondta, hogy hiánypótló rendezvénynek szánják a hétvégi fesztivált, melynek központjában Szent László áll.a varadiak

A rendezvény házigazdája, Boros Zoltán zongorához ült, majd Kinda Péter (nagybőgő) és Trendler József (dobok) társaságában saját szerzeményeinek előadásával alapozta meg a jó hangulatot. „A váradiak akkor is váradiak, ha elmennek máshová…” – fogalmazta meg a Román Televízió magyar adásának volt főszerkesztője, aki archív felvételeket is bemutatott a találkozón. Részleteket láthattak a megjelentek a gyantai vérengzés történetét ismertető filmből, valamint a nyugatosokról készült alkotásból (váradi színészek közreműködésével), Az ifjú W. újabb szenvedései című előadásból, továbbá Horváth Imréről és egy dzsesszelőadásról is.

Az összejövetel zenével is fejeződött be, Szilágyi Ágnes, Trifán László és Kinda Péter előadásában a házigazda Énekben hallottam című könyvéből csendültek fel jól ismert dallamok. A találkozó végén Tőkés László EP-képviselő köszöntötte az egybegyűlteket, majd Villányi Zoltán Erdély nyugati ablakában című filmjének vetítésével folytatott a program.

Fried Noémi Lujza