Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A váradi századforduló kulturális sajátosságaiból

Nagyvárad irodalmi és sajtóélete a XX. század fordulóján címmel interaktív beszélgetést hallgathattak meg az érdeklődők Péter I. Zoltán történész, újságíró, Szűcs László, a Várad folyóirat szerkesztője és Imre Zoltán, az Ady Endre Emlékmúzeum igazgatója között.

A Magyar Kultúra Ünnepe nagyváradi rendezvényeinek sorában az emlékmúzeum Széchenyi (ma Traian park) téri épületében tartott találkozó moderátoraként Imre Zoltán a XX. század elején pezsgő nagyváradi irodalom és sajtó kimagasló, ismert és kevésbé ismert alakjairól kérdezte az anekdotákban bővelkedő terület jelenkori kutatóit. A jelenlévőknek Imre Kamilla, az országos Őszirózsa népdalverseny különdíjasa kívánt boldog új évet egy szép előadással.

Péter I. Zoltán, Szűcs László és Imre Zoltán a beszélgetésen

Péter I. Zoltán, Szűcs László és Imre Zoltán a beszélgetésen

A beszélgetés középpontjában természetesen Ady Endre nagyváradi újságírói évei álltak, amelyeknek „termékeit” Szűcs László legalább olyan nagyra, ha nem nagyobbra értékelhetőnek nevezte, mint költeményeinek összességét. Ady személye köré építették a kevésbé ismert Nagy Endre és Bíró Lajos alakját, akik szintén a korabeli nagyváradi sajtó hasábjain közölték írásaikat, kitérve Nagy Endre budapesti karrierjére, aki később saját kabarét nyitott. Az 1900–1904 közötti nagyváradi kulturális élet mindennapjainak illusztrálására, amely egyaránt kötődött a sajtó és a színház világához, rövid, humoros történeteket meséltek el a korabeli sajtóban talált információkra építve.

A közönség archív felvételt is hallhatott Nagy Endrétől, valamint a múzeum gyűjteményében található konferanszié egyik szövegét is meghallgathatták Imre Zoltán tolmácsolásában, mely az Adyhoz fűződő barátságának élményeiből osztott meg szórakoztató állomásokat.

Aki ezután a hallgatóság közül elsétál a Holnaposok Fő utcai szoborcsoportja mellett, semmiképp sem pusztán szobrokat fog látni, amelyek mögött nagy nevek állnak, hanem fiatalokat, akik Nagyvárad utcáin sétáltak, szórakoztak, és dolgoztak is, nem is keveset.

Szamos Mariann