Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A változókorról

Amennyire sokszínűek a nők, olyan változatosak a reakcióik, melyeket a testükben zajló állandó hormonális változások okoznak.

a valtozokorrol 1

A változókor oka a petefészkek hormonreceptorainak elöregedése, melynek következtében először a tüszőrepedés és a sárgatest fázis marad el. A sárgatest érését serkentő, ún. luteotróp hormon (LH) iránti érzéketlenség miatt, később pedig a petefészekben a tüszőérést serkentő hormonnal (FSH – tüszőérést serkentő hormon, follikulusokat stimuláló hormon) szemben is kialakul az érzéketlenség. Ekkor már a tüszőérés sem megy végbe, aminek ösztrogénhiány lesz a vége. Tény, hogy a változókor számtalan nehézséget okozhat a nők életében. Sokan szenvednek pl. a hőhullámoktól, az éjszakai izzadástól vagy a fokozott ingerlékenységtől, az álmatlanságtól. Gyakori még a szívdobogásérzés, az ízületi és izomfájdalmak jelentkezése, de a nemi vágy is csökkenhet. Emellett sok nő számol be szorongásos tünetekről is. A változókor néhány velejárója ellen azonban lehet tenni.

  • ÁLMATLANSÁG. Alvás előtt ajánlott egy séta, vagy egy forró fürdőt, tévézés helyett pedig inkább az olvasás. Közben meg lehet gyújtani egy levendulaolajos mécsest is a hálószobában: kellemes illata segít majd az ellazulásban. Kerülni kell mindent, ami felpörgethet, ilyen a kóla, a kávé, a fekete vagy túl sok zöldtea. A füstölt, valamint a túl sós ételeket ugyancsak mellőzni ajánlott, mert ezektől is magasabb lesz a vérnyomás.
  • HŐHULLÁMOK. Az étrendbe be lehet építeni a szójatermékeket, a lenmagot, és több hüvelyest. Az ezekben lévő fitohormonok rokonságban állnak a női nemi hormonnal, az ösztrogénnel, és részben helyettesítik is azt. Kerülni kell azonban az erős fűszereket, mivel ezek általában izzasztó hatásúak.
  • SZÁRAZ BŐR. Naponta legalább 2,5 liter víz elfogyasztása tanácsos, ez szabályozza a bőr vízháztartását. Mellőzni kell a vízelhajtó teákat, és a szárító szappanokat, valamint tusfürdőket.

A klimaktériumnak három fázisa különíthető el. Ezek ún. hormonstátuszai, tünetei és szövődményei is jelentősen különböznek egymástól. A premenopauza: az utolsó havi vérzést megelőző szakaszt a tüszőrepedés elmaradása és a sárgatest hormon hiánya jellemzi, melynek legfőbb tünetei a vérzészavarok (vérzéskimaradás, melyet erős, tartós, fájdalmas, alvadékos vérzések követnek). A szövődmények sokrétűek, így lehetnek: endometrózis, méhtestrák, méhizom daganat (mióma), fibrocisztás emlőrák, és természetesen vérszegénység is kialakulhat. A perimenopauza: az utolsó havivérzést két évvel megelőző és két évvel követő időszak, melyre a minimális progeszterontermelés és a csökkenő ösztrogéntermelés a jellemző. A jellemző tünetek, mint a szorongás, depresszió, hőhullámok, izzadás, pszichés problémák a csökkenő ösztrogéntermelés rovására írhatók. A posztmenopauza: mind az ösztrogén-, mind a progeszterontermelés minimális. A klinikai képet az ösztrogénhiány szövődményeinek tünetei uralják: érelmeszesedés, koszorúér-betegségek, agyér-katasztrófák, csontritkulás és következményei (törések, elgörbült végtagok), késői cukorbetegség, húgyivarszervi sorvadás miatti idült hüvelygyulladás, méhelőreesés, vizelet-visszatartási képtelenség.

A szója áldásos hatásáról számos egészségügyi szakember zengett már ódákat. Kutatások bizonyítják, hogy a szójababban és a bíborlóherében az ösztrogénhez hasonló anyag található, így lehetőség van, hogy velük megkönnyítsék számos negyvenes-ötvenes nő életét.