Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A választásokról tartottak ismertetőt Érmihályfalván

Az érmihályfalvi Bartók Béla Művelődési Házban tartottak előadásokat csütörtökön a Bihar megyei RMDSZ szervezésében a helyhatósági választásokkal kapcsolatos újdonságokról, tudnivalókról. A környező települések (Érsemjén, Értarcsa, Érkörtvélyes, Szalacs) RMDSZ-es képviselőit várták a találkozóra.

A megyei szervezet képviseletében Szabó Ödön ügyvezető elnök, parlamenti képviselő, Pásztor Sándor volt vízügyi államtitkár, Borsi Imre Lóránd és Szabó József ügyvezető alelnökök vettek részt. Mellettük a házigazda szerepét betöltő Nyakó József, Érmihályfalva polgármestere foglalt helyet.

Mihalyfalva

Szabó Ödön elmondta, hogy első lépéseként a jelentkezési iratcsomót kell majd kitölteni. Hangsúlyozta, hogy törvénytelen golyóstollakat, gyufákat stb. adni a választóknak a kampányban, mert ez választási megvesztegetésnek számít. Szintén tilos a nagy plakátok, bannerek és a kampányrendezvények alkalmazása. Egy község kb. 6000 lejből gazdálkodhat, viszont itt is meg van szabva, hogy mire mennyit lehet költeni.

Mihalyfalva (1)

Fontos a jelölési dokumentáció, melyet négy példányban és saját kezűleg kell kitölteni: ennek része a vagyonnyilatkozat, az érdeknyilatkozat, a jelöltség elfogadását tartalmazó papír és egy olyan nyilatkozat, mely szerint a jelölt nem volt kapcsolatban a Securitatéval. Az ügyvezető elnök elmondta, hogy ez a kampány azon szervezeteknek, pártoknak jó, amelyeknek jól kiépített szervezeti hálózatuk van, mint pl. az RMDSZ-nek. Az emberekhez el kell menni, meg kell szólítani őket, mert minden szavazat számít, mondta, utalva saját példájára, amikor négy éve 23 szavazat hiányzott ahhoz, hogy visszaosztás nélkül kerüljön be a parlamentbe.

Pásztor Sándor, a Bihar megyei RMDSZ-es lista vezetője hangsúlyozta, hogy rajtunk múlik, hogy lesz-e megyei elnökünk vagy alelnökünk. A megyei lista egy összmagyar lista, ő ezért is bízik a sikerben.

Különböző kérdések is elhangzottak, például, hogy a már meghirdetett rendezvényeket meg lehet-e tartani ebben az időszakban, valamint melyek azok a helyek, ahová plakátot szabad ragasztani. Szabó Ödön azt válaszolta, hogy amire most nem lehet pontos választ adni, azt a közeljövőben tisztázzák.

Varga Róbert