Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A választásokról a megfigyelők szemével

Az elnökválasztás első és második fordulójában megfigyelték a voksolás menetét a Pro Demokrácia Egyesület képviselői. A tapasztalatokról tegnap délelőtt számolt be Simon Adrian, az egyesület váradi elnöke, Becsky István, váradi alelnöke és Cătălin Popa megfigyelő.

a valasztasokrol

Becsky István, t Cătălin Popa és Simon Adrian

Simon Adrian elmondta, hogy 12 megfigyelőjük járta folyamatosan a megyét. Gondot jelentett például számukra az, hogy voltak „partizánok”, azaz olyanok, akik ugyan megfigyelőnek vallották magukat, de nem tudták azt sem megmondani, melyik civil szervezetet képviselik, ezért sok esetben az ő megfigyelőiket is gyanakvással kezelték. A második fordulóban főleg azokon a településeken voltak jelen, melyeknek polgármesterei átigazoltak egyik pártból a másikba.

Elsőként Cătălin Popa számolt be a tapasztalatairól, ő többek között Nagyszalonta, Illye, Avram Iancu, Pusztahollód, Puszkabikács, Sonkolyos, Várasfenes, Köröstárkány szavazókörzeteit járta végig, mintegy 540 kilométert tett meg a választás második fordulójában. Illyén tapasztalta a legkomolyabb gondokat, kezdve attól, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) plakátjai a szavazókörzet közvetlen közelében voltak, a másik megfigyelő, akit ott találtak, nem tudta megnevezni az őt delegáló civil szervezetet. A településen, akárcsak Keményfokon, feltűnt Petru Filip szenátor, amikor azonban követni próbálta járművét, a helyi rendőr igazoltatta, lehetetlenné téve ezzel azt, hogy utána menjen.

Becsky István Nagyváradtól Nagybáródig járta a településeket, utóbbi volt a legproblémásabb. A szavazókörzet 15 férőhelyes parkolójában egymást váltották a lesötétített ablakú, CB-antennával rendelkező járművek, egyszer egy francia rendszámú mikrobuszt is látott, amelyben romákat szállítottak, de akkor több megtermett férfi is megjelent a szavazókörzet környékén, és autóját és körbeparkolta négy jármű úgy, hogy be sem tudott szállni. Réven és Nagybáródon is megjelent Florian Bodog szociáldemokrata szenátor, szászfalván pedig Petru Filipet látta.

Adrian Simon elmondta, hogy ő Tenke környékén és a Nagyváraid Metropolisz Övezetben járt ez alkalommal. Mint mondta, mintegy harminc településen követték figyelemmel a választásokat, ehhez semmilyen támogatást nem kaptak.

Fried Noémi Lujza