Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A vakációs olvasást népszerűsítették

Tegnap a Bihar Megyei Könyvtárban díjazták annak az esszépályázatnak a győzteseit, amelyet első olvasmányélmények, valamint kedvenc könyv témakörben hirdetett meg az intézmény, középiskolás gyermekek számára. A szervezők a tanfelügyelőségen keresztül hirdették meg a pályázatot a Bihar megyei iskolákban, de a híre még a fővárosba is elért, így érkezett egy fővárosi pályamunka is. Szomorú különlegesség azonban, hogy a versenyre egyetlen magyar iskola, illetve diák sem jelentkezett, holott a megmérettetésnek nem voltak nyelvi megkötései és mint a szervezők hangsúlyozták, szívesen vártak volna munkákat a magyar diákoktól akár anyanyelvükön, akár román nyelven.

a vakacios 1

a vakacios 2

„A rendezvény célja az volt, hogy a vakáció alatt is népszerűsítsük az olvasást a fiatalság körében. Ugyanakkor, a szokásostól eltérően ezúttal igyekeztünk a nagyobb, 9–12-ik osztályos korosztályt megszólítani” – nyilatkozta a Reggeli Újságnak Mariana Barna, főszervező. A július 6–31 között zajló versenyre harminc Bihar megyei és egy Bukaresti diák jelentkezett. A résztvevőknek egy-egy esszében kellett elmeséljék azt, hogy kisgyermekként hogyan és miért kezdtek el olvasni, de írhattak kedvenc könyvükről is, valamint arról, hogy mit jelnt számukra az olvasás. A pályamunkákat egy négytagú szakmai zsűri bírálta el és díjakat osztottak a legmagávalragadóbb írás, a legszenvedélyesebb olvasó, a legpontosabb fogalmazó, illetve a legkreatívabb író kategóriákban. Az esszépályázat fődíját a tizennégy éves Carina Iulia Chereji nyerte el, aki lapunknak elárulta, hogy színésznőnek készül. A díjkiosztó résztvevői saját esszéikből is felolvastak egy-egy bekezdést az esemény keretében belül.

Sz. G. T.