Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A tűzesetek többségét rövidzárlat okozza

A Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség az idén eddig 66 esetben oltott olyan tüzet a megyénkben, melyet elektromos meghibásodás, rövidzárlat okozott.

Ezek többsége lakóházaknál, azok melléképületeinél vagy éppenséggel kereskedelmi egységeknél keletkezett. A katasztrófavédelmiek statisztikája szerint ezek többségét (39 esetben) hibás vagy improvizált elektromos hálózat okozta, a fennmaradó esetekben pedig a felügyelet nélkül hagyott, bekapcsolt elektromos készülékek miatt keletkezett tűz.

short

Éppen ezért a katasztrófavédelmiek felhívják a lakosság figyelmét arra, hogy ne használjanak hibás vagy improvizált, házilag összetákolt elektromos berendezéseket, ne használjanak olvadékony, túlterhelt biztosítékoknál drótot azok újraműködtetéséhez, és házilag ne szigeteljenek semmiféle elektromos kábelt, hanem bízzák mindezt szakemberre. Ne hagyatkozzanak egy barátra vagy egy jó szomszédra, aki állítólag „ért” mindehhez, mert az életet veszélybe sodró és anyagi kárt okozó rövidzárlat többe kerülhet, mint egy megfelelő szakember munkájának az ára.