Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A túrázók figyeljék a jelzéseket

Ebben az évben eddig 195 embernek volt szüksége mentésre, körülbelül száz eset a nyári szezonban történt. Halálos kimenetelű baleset idén szerencsére nem volt, tudtuk meg Pintér Istvántól, a Bihar Megyei Hegyi- és Barlangi Mentőszolgálat vezetőjétől (képünkön).

A hegyimentők szeptember közepéig még állandó szolgálatot tartanak Pádison, majd az időjárás függvényében október végéig, november elejéig lesz hétvégi szolgálat. Sonkolyoson és Réven iskolakezdésig többet vannak jelen a helyszíneken, és november közepéig tartanak majd hétvégi szolgálatot, Nagyváradon és Vaskohszikláson lesznek csapataik, melyek riasztás esetén indulnak menteni.

Egyelőre nem számítanak az időjárás jelentős romlására, azért ugyanazokat a szabályokat kell betartani, mint a nyári túrák idején. Fontos a megfelelő ruházat, bakancs, eső elleni védelem, elemlámpa, és legyen nálunk úgynevezett sirius fólia, amely a kihűlés esetén véd. Fontos a megfelelő étkezés túrázás előtt, hívta fel a figyelmet Pintér István, hiszen az erőfeszítéshez energiára is szüksége van a szervezetünknek. Természetesen nem nehéz ételt kell fogyasztani indulás előtt, hanem olyasmit, amiből hamar felszabadul az energia. Volt rá példa, mind nyáron, mind télen, hogy az eszméletüket vesztett lányokról kiderült: fogyókúráznak, és ezért nem bírták a sízést vagy a túrát.

Fontos, hogy a turisták figyeljék a jelzéseket, és a figyelmeztető táblákat. Pádison ugyan relatív szárazság volt, de mivel nagy a vízgyűjtő terület, gyakorlatilag a Galbena kifolyása és a Boga forrása gyűjti össze a vizet, megtörténhet, hogy az Elveszett Világnál esik, és onnan lepi el a víz a Csodavár barlangi szakaszát. Bár ott kétnyelvű, magyar és román figyelmeztető táblák vannak, azokat sajnos gyakran nem veszik figyelembe, pedig ha valakit a föld alatt ér az áradás, annak akár halál is lehet a vége, figyelmeztetett a mentőszolgálat vezetője.

a turazok

Ami a nyári balesetek illeti, ezek nem annyira a felkészületlenség, mint a balszerencse rovására írhatók, hiszen egy rossz lépés is okozhat bokaficamot például. A városban akár fél lábon is elbiceg az ember egy taxiig, és elmegy a sürgősségi osztályra, a hegyen azonban gyakorlatilag mozgásképtelenné válik a bokaficamos ember is, szállítást igényel, mondta Pintér István. Az is fontos, hogy óvatosak legyünk elsősegély-nyújtáskor, hiszen egyéb, látszólag könnyebb sérülésről is kiderülhet a kórházban, hogy komolyabb a vártnál. Ha sebesültet találunk, kezeljük a legteljesebb óvatossággal, tartsuk melegen, és mivel előírás, hogy a sebesültet hordággyal szállítsák, riasszuk a hegyimentőket. Ezt a 112-es egységes segélyhívó számon és a 0725/826-668-as számon is megtehetik.

Pintér István egy hasznos mobilalkalmazásra is felhívta a figyelmünket, melyet a Romániai Hegyimentők Országos Egyesülete és a Vodafone dolgozott ki. Az okostelefonokra letölthető alkalmazás segítségével információt kérhetünk a minket érdeklő turistaútvonalakról, menedékházakról, de ami még fontosabb, ha bekapcsoljuk a helyzetmeghatározást (GPS) és van internethozzáférésünk, térképen vagy műholdas felvételen, a program folyamatosan rajzolja a megtett utat, és ha segítséget kérünk, a diszpécserszolgálatok is hozzáférhetnek az útvonalunkhoz, tehát baj esetén néhány méter eltéréssel meg tudják határozni tartózkodási helyünket, így hamar megérkezhet a segítség.

Fried Noémi Lujza