Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A tüdőrák megelőzése

Országosan évente több ezer tüdőrákot diagnosztizálnak, s hasonló számban halnak meg ebben a betegségben. Ennek kapcsán az egyetlen általunk befolyásolható és fontos tényező a felfedezés időpontja, vagyis muszáj szűrésre járni!

A modern, alacsony sugárdózisú natív mellkas CT-vizsgálattal a betegség már korai stádiumában felfedezhető, és ekkor a tüdőrák még sokkal nagyobb eséllyel gyógyítható. A mellkas CT-vizsgálattal amellett, hogy kiszűrhető a tüdőrák, jól diagnosztizálhatók a tüdőállományt érintő gyulladásos megbetegedések is.

a tudorak 1

A fentebb említett szűrővizsgálat nagyon javasolt azoknak, akik napi egy vagy több doboz cigarettát szívnak el, akik passzív dohányosok, tartósan dohányos környezetben élnek, akik már több, mint tíz éve dohányoznak, akik családjában már előfordult daganatos megbetegedés.

Fontos tudnivaló, hogy a CT-vizsgálat röntgensugárzás kibocsátásával jár, ami alacsony dózisú ugyan, de figyelembe kell venni, hogy gyerekek és várandós kismamák esetében nem alkalmazható.

Győri György