Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A tuberkulózis ma is létező probléma

Az Országos Közegészségügyi Igazgatóság az évente megrendezendő tuberkulózis (tbc) elleni kampány és a tuberkulózis elleni küzdelem világnapján, március 24-én idén is felhívta a figyelmet arra, hogy a betegség ma is létezik. A Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) márciusban tájékoztató, oktató és kommunikációs programokkal vesz részt a kampányban.

Călin Sonea és Daniela Rahotă

Călin Sonea és Daniela Rahotă

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 24-ét nyilvánította a tuberkulózis világnapjának 1982-ben, ugyanis 1882-ben ezen a napon fedezte fel Robert Koch német orvos a fertőző betegség baktériumát. A DSP képviselői, dr. Daniela Rahotă igazgató és Călin Sonea szekcióvezető, valamint dr. Marilena Crişan kampányfelelős péntek délelőtt a Nagyváradi Egyetemen kerekasztal-beszélgetés során ismertették a tbc elleni küzdelem tudnivalóit. A beszélgetésen bárki részt vehetett, így jelen voltak egyetemi oktatók, diákok és civil érdeklődők is.

Călin Sonea előadásában a tudatosítás és a megelőzés fontosságát hangsúlyozta, valamint azt, hogy a megbetegedésnek egy oltással elejét lehet venni. A WHO „End TB” nevű stratégiája előrevetíti a fertőzések számának jelentős csökkentését a jövőben, így például 2020-ban a halálozások aránya 35%-kal, a megbetegedéseké pedig 20%-kal lenne csökkenthető a hatékony kampányoknak köszönhetően, ami 2050-re lehetővé tenné a betegség teljes legyőzését. Sonea elmondta azt is, hogy 2015-ben 10,4 millió ember volt fertőzött világszerte (5,9 millió férfi, 3,5 millió nő és 1 millió gyerek), és 1,8 millióan haltak meg az előrehaladott tüdőbetegség következtében. Romániában 1990 és 2015 között a tüdőbaj okozta halálozások aránya növekedett, ugyanakkor a megbetegedések száma csökkent, ami azt mutatja, hogy a betegek csak nagyon későn fordulnak orvoshoz, továbbá, hogy az Európai Unió országaiban jelzett megbetegedések 20%-a Romániában történik (2016-os adatok alapján), ami rendkívül magas arány.

Marilena Crişan

Marilena Crişan

Marilena Crişan ismertetőjében jelentős eredménynek tartotta azt, hogy 2002–2015 között a megbetegedések aránya országosan, így Bihar megyében is közel 50%-kal csökkent, azaz a 2015-ben nyilvántartott közel 30 ezer beteg száma körülbelül 15 ezerre csökkent. Hozzátette, hogy Romániában még igenis meghalnak tuberkulózisban az emberek, de a halálozások aránya 10%-ról 8%-ra csökkent, és kiemelte, hogy az újszülötteknek beadandó védőoltás nem zárja ki a későbbi fertőzést, de jelentős mértékben enyhíti annak megnyilvánulását.

A tbc nők esetében 20–25 év, férfiak esetében 45–50 év között fertőz. A DSP képviselőinek tanácsa a lakosság felé elsősorban az, hogy tüdővizsgálatok céljából rendszeresen keressenek fel szakembereket, hogy ne legyen túl késő.

Szamos Mariann