Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A többség mindent (át)visz

Nem szavazta meg az RMDSZ a génmódosított növényekről és a környezetvédelmi engedélyekről szóló sürgősségi rendeletet. 

A Képviselőház szerdai ülésén a parlamenti többség jóváhagyta a 2008/164-es, környezetvédelemre vonatkozó sürgősségi rendelet módosításait, amelyek értelmében öt évre csökkentették az eddig tíz évre kibocsájtott környezetvédelmi engedélyek érvényességét, illetve eldöntötték, hogy Románia génmódosított növényeket termeszthet a Natura 2000 hálózatba besorolt területeken.

Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei képviselője tiltakozását fejezte ki az elfogadott módosításokat illetően és elmondta, hogy a Szövetség képviselőházi frakciója nem ért egyet az elfogadott módosításokkal, így ellene szavazott.

kepviselohaz

„Az RMDSZ nem ért egyet a környezetvédelmi engedély érvényességének öt évre való csökkentésével, amelyet a jelenlegi törvények alapján tíz éves hatállyal bocsátottak ki. Úgy gondoljuk, a kormánypártok által elfogadott módosítások következtében növekedik a környezetvédelmi engedélyek kibocsátása körüli bürokrácia” – taglalta Cseke Attila képviselő, majd hozzátette: „nem látjuk értelmét a környezetvédelmi engedély érvényességének a csökkentésének, amely túlzottan elbonyolítja az engedélyek beszerzésének a folyamatát, illetve azok megtartását”.

A Bihar megyei képviselő a továbbiakban a Natura 2000 hálózatban szereplő területeken történő génmódosított növények termesztése ellen érvelt: „ma egy olyan rendelkezést is elfogadtak, amely lehetővé teszi a génmódosított növények termesztését a Natura 2000 hálózathoz tartózó védett területeken is. Köztudott, hogy Románia az Európai Unióhoz való csatlakozási szerződés aláírása által elkötelezte magát ezen területek felvállalására, hiszen mindezek különleges státussal rendelkeznek az Európai Unió szintjén és az Európai Bizottság különös figyelmet fordít állapotukra. Nincs egy határozott álláspont a génmódosított növényeket illetően az EU-n belül, de nagyon sok ország hozzáállása erre vonatkozóan nagyon visszafogott. Romániában a kormánypárt átvitte akaratát, és a rendelkezést törvényi szintre emelték”.

Cseke Attila elmondta, hogy a rendelkezés értelmében a környezetvédelmi területek egy részén továbbra is tiltott marad ezen növények termesztése, kivételt képeznek azonban ezentúl a Natura 2000 környezetvédelmi hálózathoz tartozó területek, amelyeken termesztethetnek genetikailag módosított növényeket.