Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A tikkelés és megszüntetése

Sokat segít egy kiadós alvás és a B-vitamin a feszültség miatt jelentkező, zavaró tikkelés megszüntetésében.

A szemhéjrángás vagy tikkelés kialakulásának mechanizmusáról nem sok mindent lehet tudni. A legvalószínűbb az, hogy az agyi törzsdúsokban lévő idegsejtek közötti ingerületátvivő anyag zavara váltja ki. Az biztosan látszik, hogy gyakori a családi halmozott előfordulása, és több a férfi beteg. Fáradtság, idegi kimerülés vagy túl éles fény provokálhatja a tikkelést. Nem ritkán szemszárazság előzi meg vagy társul hozzá. Kellemetlen érzés, akaratlagosan nem állítható le. A beteg úgy éli meg, hogy környezete látja ezeket az apró rángásokat, és ez még feszültebbé teszi, pedig az esetek jelentős részében ezek annyira picik, hogy a külvilág nem veszi észre.

a tikkeles (ha fer)

Szemhéjrángás éjszaka nem fordul elő, és egy kiadós alvás akár meg is szünteti egy időre. Valamilyen feladatra koncentrálás jelentősen lecsökkentheti az összehúzódások gyakoriságát. Előrehaladott esetben a tünetek olyan erőteljessé válhatnak, hogy a szemhéj órákig zárva marad. Az ilyen rosszullét a pácienst otthonülővé teszi, mert fél, hogy a váratlanul fellépő szemhéjgörcs veszélyhelyzetbe sodorja. Súlyosabb formában a rángások az arc, a váll és a kar izmaira is kiterjedhetnek, és ebből adódóan egészen különös, torz mozgásokat látunk.

Ha valamit nagyon el akarunk titkolni, vagy nem akarunk látni, a tudatalattink könnyen beindíthatja a szemhéjrángást. Ez a tudattalan ösztönös védekezési reflexes ajtócsukogatási kényszere, ami arra szolgál, hogy a nem kívánt az ne jöhessen be, féltett titkaink pedig ne kerüljenek ki. Stresszes, túlhajtott időszakban hamarabb indul be a rángatózás, ezért első dolgunk ilyenkor egy alapos pihenés legyen. A többségnél ennyi elég is a probléma megszüntetéséhez. Akinek nem, annak érdemes önelemzést végeznie, elkapni a pillanatokat, amikor besokallt. Hozza felszínre azt, ami fáj, amit nem akarunk látni, ami elől be akarjuk zárni magunkat. Ugyanígy leplezzük le, mit nem tudunk felvállalni magunkból, mik a titkaink, mit rejtegetünk.

A kezelés érdekében több mindennel próbálkozhatunk, így a feszültség kerülése, a pihenés, nagyobb adag B-vitamin-komplexum, magnézium és enyhe nyugtatók sok esetben megoldják a problémát. Nem múló vagy súlyos esetben ideggyógyász tud segíteni. Bizonyos gyógyhatású készítmények mellett a hozzáértő akupresszúra is gyorsan segíthet.

Győri György