Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A testi épség megóvása otthon

Ha azt gondoljuk, hogy lakásunkban biztonságban vagyunk, mélységesen tévedünk! A legtöbb baleset otthonunk meghitt, négy fala között érhet bennünket, főleg nagytakarítások idején.

A házimunkához fontos a megfelelő öltözet, pl. gumipapucsban könnyen megcsúszunk a vizes kövön, vagy a bő ruha beakadhat a kilincsbe. Tehát a nagytakarításhoz kényelmesen és praktikusan öltözzünk. Ne legyen túl bő a nadrág vagy a szoknya. A cipő legyen zárt, és a talpa ne csússzon, a lötyögős klumpa vagy gumipapucs könnyen leesik. Főzés közben történik a legtöbb baleset, forrázás, égés, vágott seb okozhat komoly gondokat. Az éles kések is nélkülözhetetlenek, ám használatuk fokozott óvatosságot igényel.

a testi 1

A biztonságos segédeszközök is lényegesek. A portörlés nem akrobatikus gyakorlat, ezért tilos egymásra tornyozott székekkel vagy lötyögő lábú hokedlivel kísérletezni. A függöny leszedése és visszaakasztása vagy az ablak mosása közben ne spóroljunk a létra odébb helyezésével. Az ilyen munkát megkönnyítik a teleszkópos műanyag seprűk vagy ablakmosók.

a testi 2

Ha már megtörtént a baj, netán elvágtuk a kezünket, gyors segítséget nyújthat a családi elsősegélydoboz, amely a sebek ellátásához nélkülözhetetlen dolgokat rejt, többek között fertőtlenítőt és kötözőszert. Ha viszont fertőzés következtében a seb gyógyulása lelassul, akkor már feltétlenül orvosi segítségre van szükség. Hiszen a fertőzés következtében kialakult gyulladás és ödéma (vizenyő) fájdalmas, komoly szenvedést okozhat a betegnek. A baktériumok elszaporodása következtében a szövetek elhalnak, a seb mélyebbé válik, a környékre terjedő szövetelhalás fokozatosan egyre nagyobb lehet. Ha a sebgyógyulás 4–6 hétnél tovább tart, krónikus állapot alakulhat ki.

Győri György