Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A természet szépségei képeken

Hat Natura 2000-es természetvédelmi terület szépségeit mutatta be fényképeken és videofelvételeken az Aqua Crisius Egyesület csütörtökön a Bihar megyei könyvtárban. A Körösvidék természeti kincsei elnevezésű kiállításra több mint száz érdeklődő látogatott el.

a termeszet 3

Az esemény első részében Mihai és Andrei Togor mutatta be a szervező egyesületet, majd több rövid dokumentumfilmet tekinthettek meg az érdeklődők a könyvtár emeleti amfiteátrumában. Külön filmek foglalkoztak például a Jád völgyében termő Jósika-orgonákkal, a bánáti bazsarózsával, az apró folyami kagylókkal, a vöcskök násztáncával, a sárga- és vöröshasú unkával vagy a madarak telelésével a fugyi, a telegdi és a lugosi gyűjtőtavakon. A filmvetítéseket követően a résztvevők Andrei Posmoşanu felvételeiből tekinthettek meg kiállítást a könyvtár első emeletén. A lenyűgöző fényképek az érintett természetvédelmi területek állat és növényvilágát mutatta be, ugyanakkor életképekkel szolgáltak az ott élő parasztok mindennapjairól. A fényképekből egy színes album is készült, amelyet a tárlatnyitó alkalmával mutattak be csütörtökön.

Az esemény záróakkordjaként egy újabb dokumentumfilmet tekinthettek meg az érdeklődők Az ember és a természet a Fekete Körös szorosban címmel, Şerban Carţiş rendezésében. A fotótárlatot további két héten át tekinthetik meg az érdeklődők a megyei könyvtárban.

Sz. G. T.