Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A Termés Ünnepe a várban

A nagyváradi várban szervezik meg szeptember 22–24. között a Termés Ünnepét. A rendezvénysorozat keretében olyan Bihar megyei termékeket vásárolhatunk meg, amelyeket őstermelők termesztenek vagy állítanak elő egész évben. Erre a három napra a vár tehát piaccá alakul majd át, s és a szervezők elmondása szerint több, mint negyven őstermelő érkezik majd friss áruval a helyszínre, ahol standoknál várják a vásárlókat. Vásárolni reggel 10 órától 19 óráig lehet majd, a  színpadi programok 17 órától lesznek láthatók. A mesterségek bemutatói naponta 12 órától 20 óráig, a tematikus gyermekprogramok 14 órától 20 óráig tartanak. Pénteken Taraful Caliu (21 óra), szombaton Mihai Mărgineanu (20 óra), vasárnap pedig az Auşana Népi együttes (16 óra) lép majd színpadra.

Archív fotó

Archív fotó

A várban nem az őstermelők mellett hanem kézműves-mesterek is lesznek, akiktől vásárolni is lehet, és bemutatókat is tartanak majd. A céljuk az, hogy minél több emberrel megismertessék a mesterségeket, a hagyományokat. Szeretnék, ha a fiatalok sem hanyagolnák el, és tovább vinnék a hagyományokat, mondta el tegnap Mircea Jacan, a Bihar megyei Kulturális, Hagyományőrző és Népszerűsítő Központ (CJCPCT) vezetője. A gyerekekről sem feledkeztek meg, nekik különféle játékokat, nyereményeket készítenek elő hétvégére.

Dorin. Popa, Simon Adrian, Mihai Jurca és Mircea Jacan a hétvégi programról számolt be

Dorin. Popa, Simon Adrian, Mihai Jurca és Mircea Jacan a hétvégi programról számolt be

Mihai Jurca, a Nagyvárad és a Régió Turizmusfejlesztési Egyesület (APTOR) vezetője elmondta, hogy ha a hétvégére figyelmeztetést kapnak a Crişana Katasztrófavédelmi Felügyelőségtől (ISU Crisana) az időjárást illetően, mindenképpen tájékoztatják majd a résztvevőket, szükség esetén lefújják vagy halasztják a rendezvényt. Dorin Popa, a Mezőgazdasági Termékeket Kutató Népszerűsítő Crişana Egyesület elnöke erre azt válaszolta: „az őstermelők egy kis esőtől nem ijednek meg, hiszen nekik az eső sokat számít, így növekszik a palánta, majd a termés. Reménykedjünk benne, hogy nem mossa el az eső a rendezvényt. A termelők biztos itt lesznek esőben is”.

Az őstermelők egyébként az egész megyéből érkeznek majd, Belényestől Bihardiószegig. „Nagy örömömre szolgál az, hogy bár tavaly csupán húsz őstermelő jelent meg a rendezvényen, az idén már negyven termelő jelezte részvételi szándékát. Ez az jelenti, hogy szükség van ezekre a programokra, szükség van arra, hogy megismertessük a nagyváradiakkal a termékeket” – mondta. A Termés Ünnepének megszervezését a Bihar, a Bihar Megyei Tanács, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal, a hagyományőrző központ és a turizmusfejlesztési egyesület támogatja, a szervezője pedig a Popa Dorin által vezetett Crişana egyesület.

Kovács Beáta Csilla