Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A téli sportok szerelmeseinek figyelmébe

A Bihar megyei Barlangi és Hegyimentő Szolgálat felhívja a téli sportok szerelmeseinek – különös tekintettel a síelők – figyelmét az idei szezon kezdeti nehézségeire. Bihar megye legkedveltebb téli üdülőhelyei a Vertop (Vârtop) hágó és Biharfüred, amelyek felvonókkal és szálláslehetőséggel biztosítják a síelés akadálymentességét és a szabadidő kellemes eltöltését; valamint Pádis és Rév.

a teli sportok 1

Pintér István, a hegyimentő szolgálat vezetője elárulta, hogy a székes felvonók majd csak december 18-ától működnek. Ugyancsak Pintértől tudjuk, hogy az erdőhatár fölötti részeken – Vertop , Zengőkő, Nagy-Bihar, Biharfüred, Pádis – jelenleg 90 centiméter és 1 méter a hóréteg vastagsága. Semmiképp sem ajánlják a leginkább balesetveszélyes turisztikai útvonalak meglátogatását, mivel a lehullott hónak még nincs egy tömörebb alsó rétege, és ezért a kövekbe és az ágakba be lehet akadni. Nem ajánlott útvonalak a főleg a Pádis fennsík körül csúcsokhoz vezető ösvények. A gerinc fölött (az erdőhatár fölötti részekben) szintén veszélyforrást jelent a nagy köd, amely a tájékozódást akadályozhatja.

salvaspeo

Pintér azt nyilatkozta, hogy az utóbbi két évben a riasztások száma csökkent, az éves átlag 150–160 beérkező hívás, amelyek fele-fele arányban oszlanak meg a nyári és a téli szezonban. Közölte továbbá, hogy mentőcsapatokat már elkezdtek felküldeni az érintett területekre, de az állandó szolgálat, például a Vertop hágó pályáinál december 15–18. között indul be és 2016. május 1-ig tart.

A könnyebb tájékozódás érdekében ajánlatos letölteni a Salvamont telefonos applikációt vagy GPS-szolgáltatást igénybe venni. Baleset esetén a 112-es telefonszám tárcsázandó.

Szamos Mariann