Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A téli depresszió

A téli depressziót szezonális depressziónak nevezzük, mivel a késő őszi, illetve téli hónapokban kezdődik és egészen tavaszig tart. A szakirodalomban szezonális affektív zavarnak is nevezik. Azok, akik ebben a zavarban szenvednek, az év többi részében semmilyen kóros hangulatingadozást nem tapasztalnak, a depresszió tünetei kizárólag télen jelentkeznek náluk. Azonban a téli szezonális affektív zavar komolyabb lelki betegséggé, klinikai depresszióvá is alakulhat. Nagyon vigyázni kell arra, hogy a szezonális depresszió nehogy klinikai depresszióvá váljon.

fenyterapia

A téli depresszió okaként elsősorban a természetes fény hiányát lehet megemlíteni. Ugyanis a téli időszakban hamar sötétedik és későn virrad, s mindez a hormonokat és az agyi ingerületátvivő anyagokat kibillenti egyensúlyukból. A panaszokat egyrészt a szerotonin nevű neurotranszmitter alacsony szintje idézi elő. Amikor alacsony a szerotonin szint a szervezetben, akkor az pótlásra szorul. Ilyenkor érezzük azt, hogy ennénk valami édeset, egy jó csokit vagy egy nagyon finom süteményt.

A téli depresszió kialakulásában a magas melatonin szint is közrejátszik. A melatonin hormon az alvást szabályozza, segít abban, hogy jól tudjunk aludni, beállítja szervezetünk belső óráját. Ha a melatonin szint magas, akkor szervezetünk belső órája kizökken a ritmusából, nem tudjuk kipihenni magunkat, s ennek következtében egész nap fáradékonyak leszünk és rossz lesz a hangulatunk, s mindez kihatással lesz környezetünkre, családunkra, munkánkra. A fáradtság, lehangoltság következtében a teljesítmény csökkenésével is számolni kell.

A zavar kialakulásában a genetikai tényezők is szerepet játszanak, vagyis ha a családban már volt valaki, aki szezonális depresszióban szenvedett, akkor az öröklődhet az utódokra is.

A téli szezonális depresszió előfordulása nőknél gyakoribb, mint férfiaknál. A kutatások és felmérések alapján elmondhatjuk, hogy a téli depresszió a déli országokban nagyon ritkán fordul elő, a trópusi országokban ismeretlen, Svédországban a populáció 2,5%-át érinti, a finn és lapp populációt felmérő vizsgálatok szerint a népesség 12%-a szenved eme zavarban, Hollandiában a lakosság 3%-át, Olaszország populációjának 4,4 %-át érinti, míg Magyarországon a populáció 4, 6%-a szenved téli depresszióban.

 

Tünetek, megelőzési tippek

A téli depresszió tünetei között a következők említhetők meg: deprimált hangulat, kedvtelenség, az érdeklődés és öröm jelentős csökkenése, a szociális kapcsolatok elhanyagolása, negatív gondolatok, fáradtság, bűntudat, csökkent gondolkodási, koncentrálási, döntési képesség, érzelmi zavarok, kiegyensúlyozatlanság, ingerültség, feszültség, szorongás, a halál gondolatával való gyakori foglalkozás. De mindehhez még hozzájárulnak szomatikus tünetek is, mint megnövekedett étvágy és ételfogyasztás, elsősorban fokozott szénhidrátbevitel, ami testsúlygyarapodással jár, fokozott alvásigény, a szexuális aktivitás csökkenése, a végtagok nehézkességének érzése, pszichoszomatikus betegségek, legyengült immunrendszer.

Minden bizonnyal az olvasó nagy kérdése az, hogy mit tegyen, ha téli depresszióban szenved, vagy hogyan előzze meg e zavar kialakulását?

Nagyon fontos a mozgás, elsősorban a szabadban, a természetben, még akkor is, ha télen hideg van. Használjuk ki télen a jó időt is, amikor kisüt a nap, menjünk ki sétálni, menjünk korcsolyázni, vagy ha van hó, akkor menjünk szánkózni, síelni. De a különböző sportklubokban végzett edzés, sport is jótékony hatással van szervezetünkre, fizikai és mentális egészségünkre, hangulatunkra, önértékelésünkre. A mozgás boldogságot okoz, mert hatására endorfin szabadul fel a szervezetben.

Ha tehetjük, menjünk kirándulni. Szánjunk időt önmagunkra is, s végezzünk olyan tevékenységeket, amelyek örömet okoznak a számunkra, pl. hallgassuk meg kedvenc zenéinket, olvassunk el egy jó cikket vagy könyvet, nézzünk meg egy jó filmet, olvassunk vicceket. Menjünk közösségbe, pl. vegyünk részt aktívan annak a gyülekezetnek az életében, amelyhez tartozunk, menjünk színházba, koncertekre, rendezvényekre, előadásokra, sportklubokba, bálokba, szabadidőnkben vállaljunk önkéntes munkát. Ne szenvedjünk egyedül otthon. A magány nem jó tanácsadó! Fontos, hogy a társas kapcsolatainkra is oda figyeljünk, a barátainkra, a családunkra. Embertársainkkal folytatott interakcióink, a jó beszélgetések segítenek a rosszkedv elűzésében, feltöltik a kiüresedett lelki készleteket, segítenek a mindennapok küzdelmeiben, döntésekben, problémamegoldásban, és mindezek mellett még antidepresszánsként is hatnak, hangulatjavítók.

Érdemes színes ruhákat használni télen is, ugyanakkor a lakásban lehet használni különböző illatú gyertyákat, amelyek szintén javítják a hangulatot. Fontos odafigyelni az egészséges táplálkozásra is, fogyasszunk minél több zöldséget, gyümölcsöt. A fényterápia (az illusztráción látható) szintén nagyon hatékony módszer a téli szezonális depresszió kezelésében.

Ha viszont valaki úgy érzi, hogy önmaga nem tud megküzdeni a téli depresszióval, akkor ajánlott szakembertől (pszichológus, pszichiáter) segítséget kérni.

Lukács Attila Levente
református lelkész, pszichológus