Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A téli babák egészségesebbek?

Az allergiára való hajlam öröklődik. Egy szülő esetén 30, míg két allergiás szülő esetén már közel 80 százalék az esélye annak, hogy a gyermek valamilyen formában szintén bizonyos allergia jeleit mutassa. Azonban azt, hogy az öröklött hajlamból kialakul-e allergia, több tényező is befolyásolja, legfőképpen a környezet. Már korábban is ismert volt az az ajánlás, hogy allergiás családban a gyermek születésének időpontját nem célszerű a magas pollenkoncentrációval járó nyári hónapokra időzíteni. Svéd kutatók eredményei alapján pedig a terhesség utolsó három hónapjának különös fontosságára hívják fel a figyelmet.

a teli babak (HA FEER!)

Az utolsó trimeszter meghatározó lehet a tüdő fejlődésének szempontjából. Erre az időszakra tehető a magzatban a léghólyagocskák kialakulása, s a tüdő felülete rendkívül dinamikusan növekszik ebben az időszakban. A 28. hét körül kezdődik azon felületaktív anyagok termelése, amelyek megakadályozzák a magzati tüdőben található léghólyagok összetapadását, ezáltal lehetővé téve a születés utáni megfelelő légzést.

A svéd kutatók 110 ezer várandóság alakulását követték nyomon a gyermekek megszületését követő első év végéig. Megfigyelések szerint az utolsó trimeszter idején magas pollenkoncentrációban fejlődő magzatok az első évben gyakrabban szorultak kórházi kezelésre asztmás tünetek miatt. Az utolsó trimeszterben fennálló magasabb pollenkoncentráció növelheti az asztma kockázatát – alighanem ezért egészségesebbek a télen megszülető kisbabák.

Győri György