Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A tartalékalapból kérnek

A nagyváradi távfűtés folytonosságának biztosításáért 40 millió lejt kér a megyeszékhely önkormányzata a kormány tartalékalapjából földgáz vásárlására. Az erről szóló határozatot hétfői rendkívüli ülésükön fogadták el az önkormányzati képviselőtestület tagjai.

a tartalekalapbol

A nagyváradi Termoficare Zrt. október 26-án kért támogatást az önkormányzattól, derült ki a határozat indoklásából: eszerint a Romgaz Rt.-vel október 10-én megkötött szerződésük szerint a 2017. november– 2018. március időszakban 121,7 millió lejért vásárolnak majd földgázt az országos gázszolgáltatótól. A Termoficare Zrt. azonban 40 millió lejes hiánnyal számol erre az időszakra, azzal az indokkal, hogy a gáz árát előre kell kifizetni, emellett a hőerőmű üzemeltetési költségeire hivatkoznak, illetve arra, hogy az Országos Energiaár Szabályzó Ügynökség (ANRE) döntése miatt csökkent annak a bónusznak az értéke, amelyet a hő és elektromos áram közös előállítása miatt kapnak.

Az ülést megelőző sajtótájékoztatón Florin Birta váradi alpolgármester is beszámolt a kezdeményezésről. Mint mondta, az is nagy segítséget jelentene, ha visszatérítendő hitelként kapnák meg az összeget, és hozzátette: a tavalyi 30 millió lejt vissza nem térítendő támogatásként kapta meg a város. Kérdésünkre, hogy mi történik akkor, ha nem kapják meg a kért összeget, az alpolgármester azt válaszolta: az önkormányzat fedezi a hőerőmű költségeit addig, ameddig a lakosságtól befolyik a távfűtés ára.

F. N. L.