Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A táplálkozási irányzatok útvesztői

Nehéz összeszámolni, hányféle táplálkozási irányzat van, mindegyik azt állítja magáról, hogy egészséges, és a követésével az elhízást és a civilizációs betegségek jó részét is elkerülhetjük. A gond csak az, hogy az elveik sokszor homlokegyenest ellentmondanak egymásnak.

A táplálkozási irányzatok terjedésével együtt egyre többen válnak fanatikussá. Vannak, akik csak bio-, organikus vagy kézművestermékeket hajlandók megvenni, neten rendelnek patakvizet, és a boltba már nem is járnak, mert szinte semmit nem tudnának ott beszerezni, ami ehető lenne számukra. A gyakran szélsőséges irányzatok ugyanis azt követelik követőiktől, hogy mondjanak le a modern, civilizált élet szerintük egészségtelen élelmiszereiről, így az „agyonhormonozott” húsról, a tojásról, a tejtermékekről, a cukorról és a gluténtartalmú gabonákról. Az is gyakori, hogy az anyukák a gyerekükre is kiterjesztik az egészségesétel-függőségüket, és inkább beviszik az ételt az óvodába, csak nehogy bármi olyat egyen a kicsi, ami szerintük nem tesz jót nekik.

a taplalkozasi 1

Sokan azért kezdenek el követni egy-egy ilyen étrendet, mert kiderült náluk valamilyen betegség, és a helyes táplálkozással próbálják gyógyítani magukat. Ez egy darabig hasznos, hiszen visszaszerzik a kontrollélményt a betegségük felett. Gond csak akkor van, ha minden gondolatuk az egészséges életmód körül forog, és más fontos területek az életükben háttérbe szorulnak amiatt, mert folyton az ételek beszerzésével, elkészítésével vannak elfoglalva. Steven Bratman amerikai orvos írta le először, 1997-ben, az orthorexia nervosa-t, más néven egészségesétel-függőséget, ami mára jóval elterjedtebbé vált.

Többek között az egyik probléma az, hogy egyesek nem figyelnek oda testük jelzéseire, és gondolkodás nélkül belevágnak valamilyen éppen divatos irányzatba. Sokan csak belekapnak különböző dolgokba, de nem gondolják végig, hogy az tényleg jó-e nekik vagy sem, ugyanis minden embernek más a teste. Egyeseknél a paleolit diéta válik be, amely tiltja a gabonát és engedélyezi a húst, másoknál a makrobiotika a hatásos, pedig ez a kettő tökéletesen ellentéte egymásnak (a makrobiotika egy gabonaalapú vegetáriánus étrend). Nagyon oda kell figyelni testünk „szavára”, mert az felismeri, mi a jó neki, általában megmondja, mikor mire van szüksége.

Már csak azért is vigyázni kell a szélsőséges irányzatokkal, mert egy-egy élelmiszertípus kihagyása hosszú távon hiánybetegségekhez vezethet. Bizonyos esetekben nem csak testi, hanem lelki hiánytünetek is keletkezhetnek, amikoris nagyon komolyan betartva egy étrendet, el kezd csökkenni az életkedv, az életöröm eltűnik, mert annyira elnyomták a testük igényeit. Egy étrend akkor jó, ha a követője testileg és lelkileg is jól érzi magát tőle.

Az egészségesétel-függőségben szenvedők általában nem tekintik problémásnak a viselkedésüket. Akkor érzik jól magukat, ha betartják az étrendi előírásokat, és kifejezetten rosszul viselik, ha bárki akadályozni próbálja őket ebben. Ha egy kisgyermekes anyuka valamilyen szélsőséges diétás irányzatot követ, vagy különböző elképzelései vannak arról, hogyan kell egészségesen étkezni, ez a felfogás kihatással lesz a gyerek táplálására is. Nehéz meghúzni a határt, meddig valóban egészséges az a táplálkozás, amit az illető követ, és mikortól túlzás. Nagyjából ott van a határ, amikor az ezzel kapcsolatos gondolatok, viselkedések uralják az illető egész életét, és emiatt nincs ideje a családi, baráti kapcsolataira, nem tud helytállni a munkahelyén.

A diéta gyakran önkifejezési móddá válik, az identitás alapját képezi. Előfordulhat, hogy a szoptatás időszakában az édesanya nem tudja kielégíteni a gyermek szükségleteit, ezért az felnőttként nem lesz képes felismerni, mire vágyik igazán, amivel meghatározhatja önmagát. Az is gyakori, hogy egyesek a kontrollélményt próbálják visszaszerezni a diéta betartásával – így akarnak kigyógyulni egy betegségből vagy az élet más területein lévő problémáikat kendőzik el azzal, hogy a táplálkozásra összpontosítanak. Ilyenkor a családterápia sokat segíthet, mert a család egy rendszer, és ha egy ember változik, az kihat a többiekre is.

Győri György